İNGİLTERE… O zaman kendinize ayıp etmişsiniz!

Geçen Cumartesi Kıbrıs’ta sendika lideriyken 1958’de Londra’ya sürgün gelen Hulus İbrahim için Londra’daki dostları ve Kıbrıslı 6 kuruluş  vefa günü düzenledi. Hulus İbrahim ve ailesinin de katıldığı etkinliğe, kendisinin kısa otobiyografisini yazan birisi olarak büyük bir keyifle katıldım.

Hulus İbrahim, 1867’de Londra’ya gelen Namık Kemal ve arkadaşlarından sonra en önemli siyasi ve toplum içindeki de ilk siyasi sürgün. Hulus İbrahim’in bir diğer özelliği de sol yanındaki cevahirin hiç bir zaman kararmamış olması. Etkinlikte konuşan Yaşar İsmailoğlu, Hulus İbrahim’in her etkinliğe ve her eyleme karısı Rosemary’yi de götürdüğünü belirterek bu yönüyle de kendisine teşekkür etti.

Hulus İbrahim’e uzun ve sağlıklı bir ömür ve uğruna mücadele ettiği huzur ve barış içindeki birleşik Kıbrıs’ta tatil yapmasını diliyorum.

Bu etkinliğin bir diğer farkı da “takdir” anlamında “ödül” değil, sadece vefa borcu için teşekkür günüydü. Zaten Hulus İbrahim’i takdir etmek de hiç birimize düşmez. Bazı kuruluşlardan ödül almaya koşan toplum üyelerinin bu inceliği kaçırdığını da burada belirteyim. “Hulus İbrahim vefa günü”nü köklü 6 Kıbrıslı kuruluş organize etti. Son derece mütevazi bir salonda ev yapımı çöreklerin ikram edildiği bir gündü. Öyle pahalı hotellerde tanınmış simalarla yapılan gösterilerle hiç mi hiç ilgisi yoktu. İyi haber sözünü ettiğim 6 kuruluş, bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini açıkladılar.

***

Geçen Pazar öğleyin de İngiltere Alevi Kültür Merkezi-Cemevi’nin (İAKM-Cemevi) Wood Green’deki yeni binasının açılışına katıldım. Hatta bu önemli güne tanık olmaları için kızlarımı da götürdüm. Dünyanın dört bir yanından gelen konukların da katılımı yapılan açılıştan toplumun ne kadar büyüdüğünü hissedebiliyorsunuz. Açılışın kalabalık olması izdiham ve sokakta trafik tıkanıklığına yol açarken pek çok katılımcının aracına park yeri bulamadığı için geri dönmek zorunda kaldığı gözledim.

Yeni mekanın hayırlı olmasını dilerken; İAKM-Cemevi yöneticilerinin omuzlarındaki sorumluluklarının da arttığını, daha profesyonel bir yönetim ile İAKM-Cemevi’nin kurumlaşmasını sağlayacaklarını umuyorum.

***

Gelelim kaçırılmaması gereken gelecek etkinliklere…  Bağlama sanatçısı dostum Hüseyin Kaplan ve arkadaşı Dursun Can Çakın bu akşam (12 Ocak Cuma) 19.30’da SOAS’ta “Mistik Anadolu ve Alevi müziği” başlıklı bir dinleti sunacak. Kaçırmayın derim…

***

Birleşik Krallık’ın ödüllü film yönetmeni Ken Loach ve 68 kuşağı liderlerinden Aydın Çubukçu, Mustafa Yalçıner ile STK temsilcisi ve milletvekilleri “OHAL ve KHK’ların altındaki Türkiye” başlıklı konferansta konuşmacı olarak buluşacak. Jeremy Corbyn de bu önemli konferansa katılacağını açıklamasına karşın son anda program yoğunluğundan gelemeyeceğini belirtmiş.

Solidarity with The People of Turkey’in (SPOT) 20 Ocak NEU/NUT sendikalarının “Hamilton House, Mabledon Place, London WC1H 9BD” adresindeki merkezinde gerçekleşecek. Bu konferansı da kaçırmayın derim.

Ken Loach, Aydın Çubukçu ve Mustafa Yalçıner gezegendeki her türlü felakette ilk kurtarılacak isimlerden… Eğer Ken Loach’ın filmlerini şimdiye kadar hiç izlemediyseniz, o zaman kendinize ayıp etmişsiniz. Loach filmlerini ücretsiz internete açmıştı. Googla’da tarayın ve kendinize Ken Loach filmleri ziyafeti çekin. Sonra da konferansta hem Loach’ı dinleyin hem de elini sıkmak için sıraya girin…

2153790cookie-checkİNGİLTERE… O zaman kendinize ayıp etmişsiniz!
Önceki haberİNGİLTERE’DEN… Londra’dan kaçış
Sonraki haberEğitime haciz şoku Mecliste
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.