İngiltere’de demir yolu ve sağlık grevleri, kazanımlarda kilit rol oynadı

Arif BEKTAŞ / Evrensel Londra – Yüzde 2’ye karşı greve başlayan demir yolcular yüzde 9,2 ile 14,4 arasında zam aldı. Hükümetin yüzde 1 teklif ettiği sağlıkçılar ise grevler sonrası yüzde 13-14’lük son teklifi kabul etti.

Birleşik Krallık’ta geçen yıl haziran ayında başlayan ve yaklaşık 9 ayda onlarca grev gerçekleştiren demir yolu işçileri grevlerini sonlandırdılar. İşçilerin üye olduğu RMT sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre, istenilen düzeyde taleplerin yerine getirilmediği ancak ilk tekliften çok daha iyi koşullarda grevlerin sona erdirildiği vurgulandı.

Daha önce demir yolu işverenleri ücretlere sadece yüzde 2 oranında zam yapacaklarını açıklamış ve 21 Haziran 2022 tarihinde grevler başlamıştı. İşverenler son olarak yüzde 5 teklif etmiş, fakat sendika bunu da kabul etmemişti. Sendikanın talebi en az enflasyon düzeyinde olması yönündeydi. Enflasyon son olarak 10,8 olarak açıklanmıştı.

“İSTEDİĞİMİZ DÜZEYDE DEĞİL ANCAK KAZANIM SAĞLADIK”
RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, yaptığı açıklamada yüzde 9,2 ile yüzde 14,4 arasında değişen oranlarda zamlar aldıklarını, emeklilik ve iş koşullarına yönelik taleplerinde de iyileştirmelerin olacağını söyleyerek, “İstediğimiz düzeyde değil, en azından tüm işçiler enflasyon düzeyinde zam almalıydı. Ama kazanımlarımız oldu. Grev yapmadan bu kazanımlar olmazdı. Yüzde 2’den yukarı çıkmıyordu işveren. Fakat üyelerimizin kararlı tutumu sonucu şimdilik idare edecek bir zam aldık. Koşullara bağlı olarak, şimdilik iptal ettiğimiz grevler, önümüzdeki dönemler tekrar hayata geçirilebilir” dedi.

Yapılan ücret zammı Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak ve işçiler geçmişe dönük maaş zammını alacaklar. Yapılan anlaşma ise 2023 yılının sonuna kadar geçerli olacak.

Birçok grev sonucu işçiler daha fazla zam alırken, işverenin her yaptığı teklif işçilerin oyuna sunuluyor. RMT de 41 bin üyesini ilgilendiren bu teklifi üyelerine sundu. İşçilerin yüzde 89’u bu oylamaya katıldı ve yüzde 76’sı teklifi kabul ettikleri yönünde oy kullandı. Sendika, bu teklifin kabul edilmemesi yönünde tavsiyede bulunmuş olmasına rağmen işçiler grevi sonlandırma yönünde oy kullandı.

SAĞLIKÇILAR DA SON TEKLİFİ KABUL ETTİ
Yaklaşık 300 bin hemşire ve 20 bin ebe de yapılan son teklifi kabul ettiklerini açıkladılar. Bunun üzerine planlanan birçok grev iptal edildi.

Hükümet sağlıkçılara sadece yüzde 1 oranında zam teklif etmişti. Çeşitli görüşmelerden sonra bu oran yüzde 3’e çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta yüzde 5 teklif eden hükümete tepki gösteren sağlıkçılar, görüşmeleri devam ettirdiler ve 2022-2023 yıllarını kapsayan ve toplamda yüzde 13 ile 14 arasında değişen oranlarda zam teklifi aldılar.

Geçtiğimiz yıl için yüzde 7,5 ve nisan ayından itibaren yüzde 6,5 oranında zam teklifini üyelerine sunan hemşire sendikası RCN ve ebe sendikası RCM, bu teklifin kabul edilmesi yönünde telkinde bulunmuştu. RCN üyelerinin yüzde 53,4’ü ve RCM üyelerinin de yüzde 69’u yapılan teklifi kabul etmesi sonucu planlanan grevler iptal edildi.

HÜKÜMET “PARA KONUŞMAYIZ” DEDİ, VERMEK ZORUNDA KALDI
Hükümet, başta sağlıkçılar olmak üzere kamu alanında çalışan işçilere daha fazla zam yapamayacağını ve fazla zam yapması durumunda başka hizmetleden kesmek zorunda kalacaklarını iddia etmişti. İşçilere verecek parası olmadığını iddia eden hükümet, bir çırpıda denizaltı nükleer silah yenilenmesi için 5 milyar sterlin ayırmakta ise sıkıntı yaşamamıştı.

İşçilerden kesip silahlara yatırım yapan hükümete tepki gösteren işçiler ve sendikalar hak ettikleri zammı almak için aylarca mücadele etti.

 

2676490cookie-checkİngiltere’de demir yolu ve sağlık grevleri, kazanımlarda kilit rol oynadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.