İngiltere’de demiryolu işçileriyle hükümet anlaşamadı, yeni grevler planlanıyor

İngiltere’de demiryolu işçilerini temsil eden sendika (RMT), hükümetin sunduğu yüzde 4’lük zam teklifini kabul etmediğini açıkladı ve aylardır süren grevlere yenilerinin eklenebileceğini duyurdu.

RMT, demiryolu işçilerinin maaşlarına iki yıl içinde kademeli olarak yüzde 8 oranında zam yapılmasını ve Nisan 2024’e kadar işten çıkarma olmayacağının garanti edilmesini talep ediyor.

Hükümet, pandemi dönemi kısıtlamaları sonrası ağır şartlarda çalıştığını söyleyen ve artan enflasyonu da hesaba katarak yüzde 11 oranında zam isteyen demiryolu işçilerine, Haziran ayında yüzde 3 zam teklif etmişti. Bu oranı kabul etmeyen sendika, görüşmelerin sürdüğü yaz aylarından bu yana dönem dönem greve gidiyor; bazı günler metro, tren ve otobüsler çalışmıyor.

Aralık sonu ise Noel sebebiyle okulların ve birçok iş yerinin kapandığı bir dönemde, tatil için veya aile ziyaretleri için milyonlarca kişinin seyahat etmesi bekleniyor.

RMT, geçen hafta yaptığı açıklamada, anlaşma sağlanmazsa en yoğun seyahatlerin beklendiği Aralık ve Ocak aylarında 40 binden fazla demir yolu işçisinin bazı günlerde greve gidebileceğini duyurmuştu.

RMT, teklif edilen zam oranının beklentileri karşılamadığını ve iş güvenliği sağlamadığını söylerken İngiltere Ulaştırma Bakanı Mark Harper, “Durum son derece can sıkıcı ve kamuya haksızlık. Hem yolcular hem de demiryolu işçileri bir anlaşma bekliyor” dedi.

Birçok seyahat şirketi ve tren yolu şirketi, Noel dönemi ulaşımda yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekiyor.

İngiliz Bira ve Pub Derneği yetkilileri de, yılın bu döneminin pubların en yoğun zamanı olduğunu ve grevler sebebiyle müşteri sayısında ciddi bir azalma yaşanabileceğini söylüyor. BBC TÜRKÇE

2651750cookie-checkİngiltere’de demiryolu işçileriyle hükümet anlaşamadı, yeni grevler planlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.