İngiltere’de, EURO 2020’den geriye “ırkçı” penaltı tartışması kaldı

İngiltere’de penaltıların siyah futbolcularca kaçırılması ırkçılar tarafından kullanılmak istendi. Halkın önemli bir bölümüyse mağlubiyetin ten rengiyle değil oynanan futbolla ilgili olduğunu söyledi.

EURO 2020 finali İtalya ile İngiltere arasında oynandı ve İtalya, uzatmaların sonunda penaltılarla kupanın sahibi oldu. İngiltere’nin penaltılara kalan maçları kazandığına pek rastlanmamasına rağmen mücadeleyi penaltılara bırakması eleştiri konusu olurken, penaltıların siyah futbolculara kullandırması da ayrı bir “kumar” olarak değerlendirildi.

Üç penaltının da siyah futbolcular tarafından kaçırılmış olması futboldaki ırkçılığı körüklemek için yeterli bir sebep olarak görülürken, İngiltere’nin izlediği taktiğin de eleştiri konusu olduğu görülüyor.

Özellikle yedek oyuncuların, her maçta oyuna alınıp, yarım saat sonra tekrar oyundan alınmasının ne menem bir taktik olduğu tartışılırken, Liverpool ve Chelsea takımlarının tartışma götürmez penaltıcılarının penaltı kullanmamaları, penaltıya uzayan maçlarda ne anlama geldiği konuşulan bir konu oldu.

Başta Liverpool kaptanı Henderson olmak üzere tecrübeli oyunculara yer vermeyen İngiltere Teknik Direktörü Southgate’nin penaltılarda sonuca gitme konusunda her zaman sıkıntısı olan İngiltere takımının genç oyuncularına penaltı kullandırması da eleştirilen bir konu oldu. Penaltılara uzayan maçlarda sorun yaşayan İngiltere’nin, 19-20 yaşındaki futbolculara penaltı kullandırması, 55 yıl sonra elde edilen şansın neredeyse kumara dönüştürüldüğü eleştirilerine neden oldu.

ŞAMPİYON OLANLAR KUPAYI KALDIRAMADI

Son bir yıl içinde İngiltere’de sosyal ve ekonomik sorunlara karşı mücadelede merkezi bir rol alan Manchester United oyuncusu Marcus Rashford penaltı kaçıran oyunculardan birisiydi.

Rashford, pandemi döneminde, hükümetin terk ettiği yüz binlerce yoksul çocuğun gıda elde etmesi için kampanya yürüttü ve Johnson iktidarının bu çocukların aç yatmasına göz yummasını engelledi. Ülkede gerçek bir kahraman oldu. Tüm yoksul çocukların şampiyonu oldu. Rashford için kupayı kaldırmak, bir çocuğun yatağa aç gitmesinden daha önemli değildi ancak bunu istedi. Ama olmadı. Penaltıyı kaçırdı. Ona tepki duyanların sadece ırkçı olanlarla sınırlı olduğu da bir gerçek.

KAZANILMIŞ OLSAYDI İNGİLTERE’NİN BAŞARISI OLACAKTI
EURO 2020, 55 yıl sonra İngiltere’nin zafer elde etme şansının olduğu büyük bir turnuvaydı. Kazanılmış olsaydı, kazananın İngiltere olacağı açıktı. Ama kaybedilmiş olması, siyah futbolcuların “beceriksizlik” ile suçlanması üzerinden tartışılacak gibi görünüyor.

Siyah ve genç olan bu futbolcular aslında ellerinden geleni yaptılar. Fakat, neredeyse bir “kumar” durumunda olan penaltıları atamamamış olmaları, onları ırkçıların hedefine koyuyor.

Bu yüzden, bu tür durumlarda penaltıların siyah futbolculara kullandırılmasının, kupayı kazanmanın ötesinde, kazanamamanın deri rengine bağlamasına yol açmasından korkuluyor.

Ancak penaltı vuruşlarından dakikalar sonra halkın önemli bir bölümü, penaltıların siyah futbolcular tarafından kaçırılmış olmasının ırkçılar tarafından kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğini ve maçın kazanılmamasının futbolcuların renkleri ile alakalı olmadığını dile getirdi.

Sosyal medyada şampiyonluğun kazanılmamasının nedeninin siyah futbolcuların “beceriksizliğinin” değil, İtalya’nın başarılı futbolu olduğuna vurgu yapıldı.

2531160cookie-checkİngiltere’de, EURO 2020’den geriye “ırkçı” penaltı tartışması kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.