İngiltere’de genel grev çağrıları yükseliyor

Özden DİNÇ / Evrensel Londra – Muhafazakar Parti adaylarının sendikal hak ve grev hakkını kısıtlamaya yönelik açıklamaları sonrası “genel grev” sesleri yükseldi. Evrensel’e konuşan RMT Başkanı uluslararası dayanışma çağrısı yaptı.

İngiltere’de Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikasının (RMT) haziran ayındaki üç günlük grevi sonrasında şirketlerin sendikalara uzlaşma sağlanamayacak tekliflerde bulunmaya devam etmesi üzerine dün 40 binden fazla demir yolu işçisi bir kez daha greve çıktı.

Greve son günlerde İngiltere’de Muhafazakar Parti lider adaylarının sendikal harekete dönük saldırgan açıklamalarına yönelik tepki damgasını vurdu.

Tren istasyonları önündeki grev gözcülerine pek çok işkolundaki sendikadan büyük destek vardı. Bu hafta greve çıkacağı kesinleşen telekom işçileri (CWU sendikası) ve tren makinistlerinin (ASLEF sendikası) yanı sıra grev oylama sürecindeki pek çok sendika grev noktalarından dayanışma mesajları paylaştı.

RMT: GENEL GREVİ DESTEKLERİZ
RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, Euston Tren İstasyonu önündeki grev gözcülerinin yanındaydı. Lynch, Muhafazakar Parti hükümetinin sendikal hareketi yasa dışına çıkarmaya çalıştığını söyledi ve “köktenci bir sağcı” olarak nitelediği Başbakanlık için yarışan Liz Truss’ın sendikalara yönelik açıklamalarını çok sert şekilde eleştirdi.

Lynch, Truss’ın demokrasinin en temel sacayağını ortadan kaldırmaya ve işçi sınıfını ezmeye çalıştığını söyledi. RMT Genel Sekreteri ayrıca Liz Truss’ın başbakan olması ve sendikal haklarla ilgili planlarını yürürlüğe koyması halinde sendika olarak genel grevi destekleyeceklerini söyledi. İşçilerin bu saldırılara örgütlü ve eş zamanlı grevlerle cevap vermesi gerektiğini vurgulayan Lynch genel grev kararının ise TUC (Sendikalar Konfederasyonu) tarafından alınabileceğini hatırlattı ve RMT’nin bu yönde bir kampanyaya destek vereceğini belirtti.

İŞÇİ PARTİSİ İÇİNDE GREV ÇATLAĞI
İşçi Partisinin eski lideri Jeremy Corbyn ve İşçi Partisi Milletvekili Sam Tarry de dayanışma için Euston’da demir yolu işçilerinin yanındaydı.

Sam Terry canlı yayında grevdeki işçilerle dayanışma mesajları vermesinin ardından günün ilerleyen saatlerinde İşçi Partisinin gölge kabinesindeki görevinden alındı. Terry’nin greve desteği nedeniyle görevden alınması İşçi Partisinin Keir Starmer kanadına yönelik eleştirileri alevlendirdi.

İşçi Partisi’nin en büyük bağışçısı konumunda olan UNITE (the Union) sendikası Jeremy Corbyn’in ardından başa geçen Keir Starmer’ı, kökleri sendikal harekete dayanan partiyi işçi sınıfından uzaklaştırmakla suçluyor. Sendikanın Genel Sekreteri Sharon Graham, Sam Tarry’nin tren yolcuların grevine desteği nedeniyle görevden alınmasını sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla sert şekilde eleştirdi. Graham, halkın geçim sıkıntısı çektiği ve Muhafazakar Parti iktidarının işçilerin haklarına yönelik yeni bir saldırı dalgası başlattığı bir günde, İşçi Partisinin eski hizip savaşlarına devam etmeyi seçtiğini ve “sendikacılara yönelik bu çocukça saldırıların” İşçi Partisini iktidara taşımayacağını söyledi.

MİLLETVEKİLİNDEN GENEL GREVE DESTEK
İşçi Partisinin önde gelen isimlerinden John McDonnell da bugün yaptığı açıklama ile Keir Starmer’ı eleştirdi ve genel grev çağrılarını desteklediğini söyledi. McDonnell Sam Tarry’nin demir yolcuların grevini desteklemesi nedeniyle görevden alınmasının büyük bir hata olduğunu ve Starmer’ın toplumun içinden geçtiği süreci yanlış yorumladığını söyledi.

McDonnell Sky News’e yaptığı açıklamada partinin sendikalar tarafından kurulduğunu sözlerine ekledi ve “Yani sendikaların haklı bir davası olduğunda, onları destekliyoruz ve bu da haklı bir dava” dedi. Corbyn döneminde gölge maliye bakanı olan McDonnell bu bağlamda İşçi Partisi’nin grevleri desteklemesi gerektiğini vurguladı ve ilerleme sağlanmazsa genel grev çıkılması gerektiğini söyledi.

RMT BAŞKANINDAN ENTERNASYONAL DAYANIŞMA ÇAĞRISI

RMT Başkanı Alex Gordon ise London Bridge istasyonunda yaptığı konuşmada Muhafazakar Parti iktidarının sendikal harekete yönelik saldırısı karşısında dayanışma çağrısında bulundu ve güçlü enternasyonal bir mücadelenin başladığını söyledi.

RMT başkanı gazetemize yaptığı özel açıklamada, Liz Truss’ın planlarının işçilerin örgütlenme, toplu pazarlık ve grev hakkına yönelik varoluşsal bir tehlike arz ettiğini vurguladı. Gordon halihazırdaki krizin aslında “egemen sınıfın krizine” işaret ettiğini söyledi ve “Lenin’in dediği gibi devrim anı yönetici sınıfın eskiden olduğu şekilde yönetmeye devam edemediği bir ana tekabül eder” dedi.

İngiltere’de durumun henüz bu anlamda tam olarak olgunlaşmadığını ancak işçi sınıfının bu kriz karşısında tüm işkollarını içine alacak şekilde örgütlenmesi gerektiğini belirten Gordon ayrıca İngiltere’deki sendikal harekete enternasyonal destek çağrısı yaptı ve şöyle dedi:

“Bugün burada Londra’da, London Bridge tren istasyonu önündeki bu grev noktasındaki işçilerin yaşadıkları sıkıntı, otoriter hükümetlerin yönetimde olduğu Türkiye gibi dünyanın pek çok ülkesindeki işçilerin yaşadığı sorunlardan bağımsız değil. Bu anlamda dünyanın her yerinden yoldaşlarımızın bizi desteklemesini bekliyoruz.”

2625420cookie-checkİngiltere’de genel grev çağrıları yükseliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.