İngiltere’de halk hükümetin değil grevci işçilerin yanında!

İngiltere’de her üç seçmenden neredeyse ikisi (yüzde 63), ücret taleplerinin karşılanmaması halinde hemşirelerinin önümüzdeki yıl daha fazla grev eylemi yapmasını destekliyor.

İngiltere’de son günlerde yapılan bir ankette halkın greve giden işçileri desteklemeye devam ettiği görüldü. Independent gazetesi, kamu hizmetlerinin aksaması halinde eskiden sendikalar suçlanırken bugün durumun tersine döndüğüne işaret ediyor. Hükümetin suçlanmasını ve grevci işçilerin desteklenmesini büyük bir değişim olarak niteliyor ve bunu yükselen enflasyon ve ağırlaşan faturalarla, geçim sıkıntısının neredeyse her yerde hissedilir hale gelmesine bağlıyor. Gazete, hükümetin sendikalarla müzakere edip daha iyi bir teklifle gelmesi gerektiğini belirtiyor.

Almanya’da yıl sonunda yapılan değerlendirmeler, Rusya’ya yönelik yaptırımların enerji krizini derinleştirdiği, geçici, aldatıcı önlemlerin işe yaramayacağını ortaya koyuyor. Junge Welt gazetesinden seçtiğimiz makalede, “2023-2024 kışının AB ülkelerinin nüfusu için mevcut kıştan çok daha zor olacağı konusunda genel bir fikir birliği var” denildi.

Paris’in 10. bölgesinde meydana gelen kanlı saldırıdan birkaç gün sonra, bir grup siyasi, aktivist, dernek, sendikanın yanı sıra sanatçı ve akademisyenler, Fransa hükümetini “Kürtlerin hak ettikleri adalet ve korumayı almalarının acilen sağlanması gerektiği” konusunda uyardı. Metin Fabien Roussel (Fransız Komünist Partisi), Olivier Faure (Sosyalist Parti), Marine Tondelier (Yeşiller) ve Mathilde Panot (Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi) tarafından da imzalandı

HALK GREVLER KONUSUNDA SENDİKALARI DEĞİL HÜKÜMETİ SUÇLUYOR

Öte yandan The Independent’in konuyla ilgili başyazısı da şöyle:

Anket, başbakan için son derece tatsız bir tablo çiziyor. Rishi Sunak halihazırda olağanüstü uzun ve muhtemelen içinden çıkılmaz bir sorunlar listesiyle karşı karşıya. Grevci işçiler tarihsel olarak Muhafazakar Parti hükümetlerinin kazara imdadına yetişmiş ya da İşçi Partisi hükümetlerinin batmasına yardımcı olmuşlardır, zira kolaycı politikalarla Muhafazakarlar grevlerin sorumluluğunu sertlik yanlısı sendika yetkililerine ve dolayısıyla İşçi Partisine yüklemiştir.

Noel döneminde devam eden grev eylemleri için halkın hükümeti suçlaması Rishi Sunak açısından yeterince kötü olurdu. Ama gerçek durum onun açısından daha da kötü: Halk grevcileri destekliyor.

Savanta tarafından yapılan bir ankete göre, her üç seçmenden neredeyse ikisi (yüzde 63), ücret taleplerinin karşılanmaması halinde hemşirelerinin önümüzdeki yıl daha fazla grev eylemi yapmasını destekliyor. Özel sektörde grevlerin amacı, şirketlerine zarar vererek patronları ücret ve çalışma koşullarını iyileştirmeye zorlamaktır. Kamu sektöründe ise Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) çalışanları kamu hizmetlerini geçici olarak aksatmak için oy kullanıyor ve halk da açıkça onları destekliyor.

Sunak’ın çeşitli siyasi ve medya destekçileri, halkı doktor ve hemşirelere karşı kışkırtmak için ellerinden geleni yaptılar. Ancak halk hükümeti suçlamaya devam ediyor ve daha iyi ücret ve çalışma koşulları için makul talepler olarak gördükleri konularda işçileri desteklemeye devam ediyorlar. Dahası, bu amaçların ilerletilmesine yardımcı olmak için grevlerin kendileri üzerindeki etkilerine katlanmaya istekli görünüyorlar.

Anket ayrıca seçmenlerin açık bir çoğunluğunun demir yolu çalışanları, otobüs şoförleri, posta çalışanları ve öğretmenlerin, bu tür grevlerin yaşamları üzerindeki bariz etkisine rağmen, daha fazla grev eylemini desteklediğini gösteriyor.

Bu köklü bir değişim. Özellikle Londra’da tren ve metro grevleri genelde en ılımlı solcuları bile Neothatchercılara dönüştürmeye başlar; yıllarca metro ağının sık sık kapatılması, zaten iyi maaş aldığı düşünülen metro sürücülerinin daha fazla kamu kaynağı için bir şehri esir alması olarak nitelendirilirdi.

Ancak bu kez böyle bir şey söz konusu değil. Yükselen enflasyon ve ağırlaşan faturalar, geçim sıkıntısının neredeyse her yerde hissedilir hale gelmesine neden oldu.

Sempati göstergesi değişti. Suçlayıcı politikalar değişti. Hükümet bunun kendisine tek bir seçenek bıraktığını ne kadar çabuk anlarsa -yani müzakere etmek ve nihayetinde şimdiye kadar yaptığı teklifleri iyileştirmek- o kadar iyi olur. (Çeviren: Evrensel Dış Haberler Servisi / Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel Londra)

 

2658180cookie-checkİngiltere’de halk hükümetin değil grevci işçilerin yanında!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.