İngiltere’de kredi kartı borçlanması son 17 yılın zirvesinde

Birleşik Krallık genelindeki aileler, aylık gıda ve enerji masraflarını karşılayabilmek için kredi kartlarına başvuruyor.

Hayır kurumlarına göre, teminatsız borçlanma seviyeleri, ailelerin üzerindeki hayat pahalılığı baskılarının büyük derecede arttığını gösteriyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın verilerine göre, kredi kartı borçlanmasındaki artış hızı, haziran ayında son 17 yılda görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Kredi kartı borçlanmasının bir ayda 740 milyon sterlin arttığı ve bir yıl öncesine kıyasla da yüzde 13 daha fazla olduğu görülüyor.

The Guardian gazetesinin haberine göre, analiz uzmanları, enflasyonda görülen artış ve enerji fiyatlarının da giderek yükselmesiyle birlikte durumun daha da kötüleşeceğini söylüyor.

Geçen hafta cuma günü de enerji piyasasını düzenleyen kurum olan Ofgem, ortalama yıllık enerji fiyatlarının ekim ayından itibaren yüzde 80 oranında artarak 3 bin 549 sterline ulaşacağını açıklamıştı.

Tüketici kredilerine daha geniş çaplı bakıldığında (teminatsız kişisel krediler ve overdraft kredileri de dahil edildiğinde), borçlanma hızının yine yüksek olduğu görülüyor.

Verilere göre, bu tür tüketici borçlanmaları yüzde 6,9 ile Mart 2019’dan bu yana görülen en hızlı seviyede artarak 1,42 milyar sterline ulaştı.

Bunun yanında, finansal durumu daha iyi olan ailelerin, hayat pahalılığındaki artışa karşı savunma olarak para biriktirmeye başladığı da ortaya çıktı.

İngiltere Merkez Bankası’nın verilerine göre, temmuz ayında bankalara yatırılan para miktarı 4,3 milyar sterlin oldu. Bu rakam haziran ayında 2,6 milyar sterlin olarak görülüyordu.

İngiltere Merkez Bankası, tüm tüketici kredisi modellerine bakıldığındaysa borçlanma miktarının mayıs ayındakinden düşük olduğunu açıkladı.

Tüketici borçlanması mayıs ayında 1,8 milyar sterline yükselmişti. Kredi notu ajansı Equifax UK’den Paul Heywood, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“En savunmasız durumda olanlar artık geçici bir çözüm bulamıyor. Bu yüzden de kredi taleplerinde önemli ölçüde artış görmeye devam ediyoruz.”

Hayır kurumu Money Advice Trust’ın başkanı Joanna Elson’un konuyla ilgili açıklamalarıysa şu şekilde:

“Bugünkü veriler, hane halklarının finansal açıdan ne kadar büyük bir baskı altında olduklarını bir kez daha gösteriyor.

“Enerji fiyatlarında yapılan devasa artış da gelecek aylarda nasıl geçineceklerine dair endişeli olan milyonlarca ailenin sıkıntılarına bir yenisini daha ekledi.

“Birçok hane halkının seçenekleri tükenmek üzere. Temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için krediye yönelenlerin sayısı giderek artıyor.

Bu konuya müdahale edilmediği takdirde, halihazırda zorda olanların durumu yalnızca daha da kötüye gidecek.” Mehmet ÖZÇAYLI / OLAY

2630570cookie-checkİngiltere’de kredi kartı borçlanması son 17 yılın zirvesinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.