İngiltere’de sağcıların yalan propagandası kazandı

İngiltere’de dün (12 Aralık) yapılan seçimleri Başbakan Boris Johnson önderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı. İşçi Padtisi’nin sosyalist lideri Jeremy Corbyn istifa edeceğini açıkladı. Liberal Demokrat Parti’nin lideri Jo Swinson’ın milletvekili seçilememesinin ardından görevinden ayrılacağı belirtildi. Türkiye kökenli Kürt Feryal Demirci Clark da milletvekili seçildi.

BBC’nin haberine göre 12 Aralık seçimleri öncesinde üç siyasi parti tarafından Facebook’a verilen reklamları inceleyen veri doğrulama kuruluşu First Draft, Muhafazakar Parti reklamlarının yaklaşık yüzde 90’ının yanıltıcı iddialar içerdiği sonucuna varmıştı. Araştırma, İşçi Partisi reklamlarında yanıltıcı unsur bulamamıştı.

Seçim kampanyası boyunca üst gelir grubu, sağcı Muhafazakar Parti’ye milyonlarca sterlin kampanya harcaması sağlarken ulusal basının yüzde 90’ı da Muhafazakarların yalan makinesi olarak çalıştı. ABD ve İsrail’in de desteklediği Muhafazakarların tek başına iktidara gelebilecek biçimde seçimi kazanması ülkenin AB’den bir an önce ayrılmasını da gündeme getirecek.

Parlamentoda 364 sandalye ile önemli bir çoğunluğa ulaşan Muhafazakar Parti’nin tek başına hükümet kurması ve ilk etapta AB’den çıkış anlaşmasını gündeme getirmesi bekleniyor.

Seçimlerde gençlerin İşçi Partisi’ni tercih etmesi Muhafazakarların şimdilik güldügünü gösteriyor.

Ana muhalefetteki İş Partisi ise büyük oy kaybına uğradı. İşçi Partisi’nin parlamentodaki 59 sandalyesini kaybetti ve sandalye sayısı da 203’e geriledi.

Sonuçların bu şekilde kesinleşmesi halinde, Muhafazakar Parti Margaret Thatcher’ın lider olduğu 1987 yılından bu yana en yüksek sandalye sayısına ulaşmış olacak.

OY ORANLARINDAKİ DEGISIM
  • Muhafazakar Parti’nin oy oranı yaklaşık yüzde 45 oldu ve bu da 1979’dan bu yana en yüksek oy oranına ulaştığı anlamına geliyor
  • İşçi Partisi, 1935’ten bu yana parlamentodaki en düşük sandalye sayısına indi
  • İşçi Partisi’nin sandalye kaybettiği yerler arasında 2016’da yapılan referandumda hem AB’den ayrılma hem de birlikte kalma yönünde oy kullanan bölgelerin her ikisinde de oy kaybetti
  • İngiltere’de geleneksel olarak İşçi Partisi’ni destekleyen kuzeydeki bölgelerin 28’i Muhafazakarların eline geçti. Bu durum, kuzeydeki “Kızıl Duvar’ın yıkıldığı” yorumunun yapılmasına neden oldu
  • El değiştiren yer arasında bulunan Blyth Valley, 1950; Wrexham 1935’den bu yana ilk kez, Workington ise 1970’lerdeki kısa bir dönem haricinde ilk kez İşçi Partisi’nden Muhafazakar Parti’ye geçti
  • Muhafazakar Parti ise üyelikten ayrılma yönünde oy kullanan bölgelerde oylarını artırdı
  • Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swindon, seçim bölgesinde 149 oyla seçimi kaybetti ve parlamentoya giremedi
  • İskoçya’nın bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi, İskoçya’ya ayrılan 59 sandalyenin 49’unu kazandı
2360690cookie-checkİngiltere’de sağcıların yalan propagandası kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.