İngiltere’deki Türkiyeli her beş göçmenden birisi Kahramanmaraşlı

Dostlar bu hafta size kes yapıştır cinsinden bir bilgi paylaşmak istiyorum: Birleşik Krallık’taki (BK) Türkiyelilerin nüfusu ve geldikleri şehirler…

Bazı dernekler hatta Türkiye’nin Londra temsilcileri Türkiye’den gelen göçmen sayısı konusunda afaki rakamlara telaffuz etmekten kaçınmıyorlar. Kıbrıslı Türklerle birlikte sayımızı 500 bini aşkın göstererek İngiltere’de toplumu daha görünür kılacaklarını düşünüyorlar. Oysa İngiltere’deki resmi kurumlar sadece resmi verileri baz alıyorlar.

Üniversitelerin ilgili bölümlerde nüfusu saptamanın pek çok yöntemi bulunuyor. Geçen yıl piyasaya çıkan Türkçe ve İngilizce üç setlik Londra’da Bizim’Kiler kitabımda yer verdiğim bir yöntemden yola çıkarak bizim nüfusa ilişkin öngörülen verileri buradan paylaşmaya başlayalım.

Nüfus oranını öngörmek için seçmen/nüfus oranlarını kullanılabilir. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yıldırım’ın saptadığı Türkiye nüfusunun yurtiçi seçmene oranı 53/78 baz alınarak toplum nüfusu öngörüsünde bulunulabilir.

2018 Türkiye’deki genel seçimlerine BK’den katılan Türkiyeli seçmenin 99 bin 250 olduğu göz önüne alınırsa Türkiyeli nüfusun 147 bin dolayında olduğu düşünülebilir. Bu rakam 2015 seçimlerinde 84 bine 123 bin olarak gerçekleşmişti. 2015’ten 2018’e kadar 24 bin artan nüfusun 2021’de 175’e çıkacağı, Ankara Anlaşmalıların akını da göz önüne alındığında 200 bine rahat ulaşacağı öngörülebilir. İngiltere’de seçmen kütüklerine kayıt olmayanları ve vatandaşlıktan çıkanları da ekleyince bu rakama 10 bin daha eklemek mümkün. Bu öngörünün Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’nin başka yöntemlerle saptadığı rakamlarla da örtüştüğünü belirtelim.

Nüfusun 200 bin olması hiç de küçümsenecek bir rakam değil dostlar. Bunun anlamı Türkiye’nin illerinden Bartın, Çankırı, Artvin, Kilis, Gümüşhane, Ardahan, Tunceli ve Bayburt’tan daha fazla Türkiyeli göçmen nüfusu BK’de demek…

Londra’da Bizim’Kiler’de ayrıntılı tablolarla verdiğim bilgilerin burada özetini aktarırsam T.C. Yüksek Seçim Kurulu 2015 yılı seçmen sayısı baz alındığında toplum
nüfusunun Türkiye’den geldiği şehirlere göre dağılım tablosunda nüfusun tam beşte birinin Kahramanmaraş kökenlilerden oluştuğu görülebilir.

Kahramanmaraş’ı sırasıyla İstanbul % 7.8, Aksaray % 6, Kayseri % 5.5, Sivas % 4.4, Gaziantep % 3.9, Malatya % 2.6, İzmir % 2.6, Bingöl % 2.5 ve % 2.4 ile de Elazığ’dan gelenler izliyor. BK’ye Türkiye’nin 81 ilinden göç olmasına karşın belirtilen 10 şehirden gelenler toplum nüfusunun yarısından çoğu yüzde 55.3’ünü oluşturuyor. Londra’da Bizim’Kiler’de Londra’daki göçmenlerin geldiği 81 ilin verileri de tablo olarak ayrıntılı olarak verildiğini ekleyeyim.

BK’deki her 100 Kahramanmaraşlıdan otuzu da Elbistanlı. Diğer oranlar da şöyle; Pazarcık % 22.6, Afşin % 15.2, Göksun % 11, Dulkadir % 7.8, Nurhak % 6, Türkoğlu % 2.7, Andırın % 1.7, C. Cerit % 1, Ekinözü % 0.5.

Göç ve nüfus konusunda ciddi araştırmaları olan Prof. Dr. Sirkeci Türkiye’den gelen Türkler ve Kürtler ile Kıbrıslı Türklerin eşit ağırlıkta olduğunu öngörüyor. Bir başka deyişle BK’de 100 bin Türkiyeli Türk, 100 bin Türkiyeli Kürt ve 100 bin de Kıbrıslı Türk yaşıyor. Resmi yetkililerin bu konuda kulaktan dolma rakamlar vermekten kaçınmaları ve bilimsel çalışmaları incelemeleri bilgi kirliliğini de önleyecektir.

Londra’da Bizim’Kiler’de yer alan toplum nüfusu yüzlerce başlık arasında sadece birisi. Ayrıca topluma yönelik resmi kurum raporları ve yapılan araştırmaların hemen hepsinin de özeti ve kaynakçaları aktarıldı. Dostlar kitapları “100 Green Lanes London, N16 9EH” adresindeki Olay Gazetesi’nden edinebilirsiniz.

 

2547280cookie-checkİngiltere’deki Türkiyeli her beş göçmenden birisi Kahramanmaraşlı
Önceki haberErdoğan ile SP’li Asiltürk arasında anlaşma sağlandığı iddia edildi
Sonraki haberTüketici Mahkemesi kararı: Taahhüt cayma bedeli geri ödenecek
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.