Inkçılık protesto edildi

 Cumartesi günü Londra’da yapılan ırkçılığa karşı eylemde de buna dikkat çekildi. 30 bin kişinin katıldığı eyleme ülkenin en büyük sendikaları yoğun bir katılım göstermesi, işçi ve emekçilerin ırkçılığa geçit vermeyeceğinin somut bir göstergesi oldu.
Bir süredir, İngiltere’de ırkçı ve faşist örgütlenmelerde artış olduğu görülmüştü. Bunun en büyük sebeplerinden birisinin Brexit tartışmaları etrafında öne sürülen sınır ve göçmen sorununun sürekli gündemde tutulmasıdır. Yani hükümet eliyle ırkçılık bir kez daha geliştiriliyor.

Ulusal çapta Londra’ya gelen göstericiler, BBC önünde toplanıp Başbakanlık önüne yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Irkçılığa hayır”, “Sokaklar bizimdir”, “Irkçılar sokaklarımızdan defolun” sloganları atıldı. Sendikalar ve siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda göçmen örgütünün yanı sıra, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) de kalabalık bir üye ve gençlik grubuyla yürüyüşteki yerini aldı.

Futbol üzerinden örgütlenme çabası

Irkçı ve faşist örgütlenmeler daha önce BNP, EDL ve National Front gibi çeşitli partile de örgütlenmeye çalışmıştı. Fakat, anti ırkçı ve faşizm karşıtı hareketin güçlü tutumu ve sendikaların müdahalesi sonucu bu ırkçı faşist partiler kendilerini fes etmek zorunda kaldılar. Son zamanlarda Demokratik Futbol Taraftarları İttifakı adı altında örgütlenmeye çalışan ırkçılara gösterilen tepkiler sonucu, bu alanda da örgütlenmeleri giderek zayıflamaya başladı. Geçtiğimiz yaz 15 bin kişiye kadar ırkçı gösteriler yapılırken, anti ırkçılar her seferinde daha güçlü bir şekilde sokağa çıktı. Son zamanlarda ise ırkçılık en fazla bir kaç yüz kişiyle ancak gösteri yapabildi.

“Hükümet ırkçı politikaların kaynağıdır”

Gösteriden sonra Başbakanlık önünde yapılan konuşmalarda, Theresa May iktidarının ırkçılara cesaret verdiği ve göçmen karşıtı politikaları körüklediği ifade etti. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası tarafından organize edilen yürüyüşe UNITE, UNISON, PCS, NEU, CWU, RMT gibi sendikaların yoğun katılımı dikkat çekti. Sendika genel başkanlarının da katıldığı ve birer konuşma yaptığı yürüyüşte, hükümetin ırkçı politikalarına karşı daha etkin bir politikanın yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi. ARİF BEKTAŞ / EVRENSEL

2246310cookie-checkInkçılık protesto edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.