Interpol ve Europol olmadan direk uçuş olmaz

Hem parti yöneticiliği hem de milletvekilliği dönemimde sürekli “İçişleri Politikası” sözcüsü olarak görev yaptım. Beş buçuk yıl boyunca Avrupa Parlamentosu’nda SPD “İçişleri Politikası” sözcüsüydüm. İçişleri Komisyonu’nda tüm komisyon adına AP İç İşleri Bütçe Rapörtörü olarak üç yıl bütçeden sorumluydum. “11 Eylül” gibi acı olayları yaşadıktan sonra tüm ABD ve AB arasında gündeme gelen “terörizme karşı işbirliği” görüşmelerinde yer aldım. Terör ile mücadelenin nasıl en öne çıktığını ve taşıdığı önemi çok iyi bilmekteyim. 2004 yılında milletvekilliğim sona erdiğinde Hessen Başbakanlık kadrosunda Brüksel Temsilciliği’nde İçişleri Bakanlığı sorumlusu olarak üç sene görev yaptım.Halen Almanya’da bu alanda partim kapsamında çalışmalar içindeyim. Bunları niye size anlatma ihtiyacı duyduğuma gelince nedeni açık: Terörizm ile mücadelenin dünyada en önemli konulardan biri haline geldiği gerçeğini göz önünde tutacak olursak AB Polis Teşkilatı Europol ve bizzat kuruluş bütçesini sağlayabildiğim için gurur duyduğum Eurojust gibi “olmazsa olmaz” kurumlarla işbirliği yapmayan bir ülkenin havaalanına yönelik ambargonun kalkabileceğine inanmak çok “safca” bir durum olur.

AB ülkeleri bu konuda çok hassas. Yıllardır AB havaalanlarında uygulanan kuralların daha bu yılın Nisan ayında Türkiye havaalanlarında uygulanmaya başlayacağını düşünürseniz aradaki farklılıklar da ortaya çıkar. Bugüne kadar uçaklarda kafamızın üstüne alkol şişelerini “sorumsuzca” yerleştiren Ercan – İstanbul yolcularının bırakın viski şişesini “100 miligramdan bir miligram fazla” bir parfümü de artık uçağa sokamayacaklarını bilmek beni sevindiriyor.Valize konulmak zorunda bundan sonra bu tarz sıvılar. AB standartları artık tüm Türkiye havaalanlarında da tam olarak uygulanacak.

Sadece terörizm ile değil aynı şekilde “mafya ve benzeri” yasa dışı çetelerle mücadele AB için çok önemli. Defalarca Hollanda’daki merkezini ziyaret ettiğim Europol bu konuda tüm AB için değerli analizler yapmakta. Türkiye’de ortaya çıkarılan ve KKTC’de de “derin bağları olduğu” iddia edilen “Ergenekon Çetesi’nin” hem terörizm hem de uyuşturucu kaçakcılığı ve benzeri alanlarda oldukça faal olması sanırım Europol, Eurojust  ve Interpol’u da çok ilgilendirmekte!

Özellikle casinoların çok olduğu bir ülkenin Interpol’e “aranan şahısları” teslim etmediği ve Europol ile hiç bir işbirliğinin olmadığı bir ortamda AB’de güvenlikten sorumlu birimlerin Ercan’a direk uçus taleplerini hep “veto” edeceklerinden kimsenin şüphesi olmamalı. AB genelinde aranan şahısların “saklanma cenneti” olduğu damgası yiyen bir ülke sadece Rum Kesimi’nin “bence de haksız inadından dolayı” değil, özellikle AB Güvenlik Politikası açısından da ticari ambargonun kalkması konusunda sorun yaşamaya mahkumdur. Serbest Ticaret AB güvenlik birimlerinin aralarında iyi işbirliği olduğu ortamlarda mümkün olabilir. KKTC Güvenlik birimleri ile Interpol ve Europol arasında aynı Türkiye Emniyet Teşkilatı ile olduğu gibi sıkı bir işbirliği oduğu an bu sorunun çözümü kolaylaşacaktır.

Bu nedenle hükümetin “kara para” alanında AB açısından çok önemli bir rol oynayan “Şans Oyunları Yasası’nı”çıkarmasını tamamen iç politikada gündeme gelen tartışmalardan bağımsız olarak Kuzey Kıbrıs için olumlu bir adım olarak görmekteyim. Bu yasaya karşı çıkanları da anlayabilmiş değilim. Yasa AB ve Kuzey Kıbrıs ilişkisi açısından çok önemliydi. Eksiklikleri var ise ya da değişiklikler gerekiyorsa parlamenter sistem de bu amaçla olduğuna göre bir yıllık bir deneme süreci ardından revizyondan geçirilir. Almanya’da bir çok kanun meclisten ilk çıkarıldığı haliyle kalmamıştır. Çünkü pratik eksiklikleri ortaya çıkarır ve yeniden düzenleme yapılır.

Terörizm, insan kaçakcılığı, uyuçturucu kaçakcılığı ve “Ergenekon Çetesi” gibi daha bir çok başka yasa dışı alanda Interpol ve Europol ile sıkı bir işbirliği yapıldığı takdirde Kuzey Kıbrıs’ın sorunlarının çözümü çok kolaylaşacaktır.

1616930cookie-checkInterpol ve Europol olmadan direk uçuş olmaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.