IRA artık silahsız…

Kuzey İrlanda’ya temelli barış getirmenin anahtarı olan IRA silahsızlanmasına ilişkin rapor, gizli olarak İngiltere ve İrlanda hükümetlerine bugün teslim edildi. Kuzey İrlanda’nın 36 yıllık terör tohumlarına son vermesi için IRA’nın silahsızlandırılmasıyla ilgili çalışmaların yetkilisi, resmi açıklamanın TSİ 16:00’da yapılacağını söyledi.


İRA’nın silahsızlandırılması çalışmalarının baş denetçisi Kanadalı emekli Korgeneral John de Chastelain, resmi açıklamayı yapacak. General Chastelain, IRA’nın silahsızlandırılması çalışmalarını 9 yıldır yönetiyor. Chastelain, akşamüstü tarihi basın toplantısında yanında Katolik Kilise ve Protestan Metodist Kilisesi’nin üst düzey papazlarıyla birlikte yer alacak. Barış sürecini Katolik ve Protestan kiliselerinden iki bağımsız tanık denetleyip izliyor…


Bu açıklamayı büyük olasılıkla uluslararası silahsızlanma komisyonu başkanı Kanadalı emekli general John de Chastelelain, ardından da bir Protestan ve bir de Katolik din adamının doğrulayıcı açıklamaları izleyecek. Herşey planlandığı gibi giderse Kuzey İrlanda barış sürecinde önemli bir aşamaya girilmiş olacak.”


İngiltere ile barış masasında IRA’nın Siyasi Kanadı Sinn Fein oturmuştu.Gizli başlayan görüşmeler bir süre sonra kamuoyuna yansımış ve beklenen kalıcı barışta uzlaşma sağlanmıştı. IRA Temmuz ayının sonlarında artık silahlı mücadeleyi bıraktığını açıklamıştı. IRA  silahsızlarını bırakarak, amaçlarına siyasi yollardan ulaşmaya çalışacağını bildirdi. İRA’nın 31 yıllık silahlı mücadelesi böylece sonlanmış oldu. IRA ayrıca bütün gönüllü ve üyelerine çağrıda bulunarak barış sürecine yardımcı olmalarının istedi. Ağustos ayında da Kuzey İrlanda’daki İngiliz askeri geri çekilmiş ve askeri kışlalar sökülmüştü.


İLGİLİ HABERLER:


IRA karşıtı protestanlardan protesto…


IRA’ya karşı kışlalar sökülüyor…


IRA silahlara ‘veda’ dedi


Belfast’taki gösteride 60 polis yaralandı…


İRA’nın siyasi kanadı 5 milletvekili çıkardı…


İrlanda’da soygun tartışması büyüyor…


İRA’dan ‘sorumluluk’ uyarısı


İrlanda soygunu para değiştirttiriyor…


 

783950cookie-checkIRA artık silahsız…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.