Irak ABD'den 36 F-16 almak istiyor

Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed El Ubeydi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, cuma günü Wall Street Journal gazetesinde çıkan haberle ilgili olarak, F-16 almak istediklerini doğruladı, ancak bu uçaklardan kaç adet almak istediklerini söylemedi.

Iraklı Bakan, bu uçakların Irak ordusunun topraklarının tamamını koruma kapasitesini artırabileceğini belirterek, “Bu uçaklar, Irak'ın kuzeyi dahil bütün Irak topraklarını korumakta ordunun kapasitesini artırabilir” ifadesini kullandı.

El Ubeydi, Irak ordusunun modernizasyonu çerçevesinde silah satın alımı için çok sayıda anlaşma imzaladıklarını ve F-16 savaş uçaklarının alımının da buna dahil olduğunu söyledi.

Irak'ın hava sahasının korunması için yeni teknolojiye ihtiyaç duyduklarını belirten El Ubeydi, "F-16 savaş uçaklarını satın almamız hiç kimseyi korkutmasın. Saldırı ya da kendi halkımıza karşı kullanmak için almıyoruz. Uçakları, saldırı ya da halkımıza karşı kullanmak eski rejimle birlikte mazide kaldı. Ülkemizin güvenliğini sadece ordu ve polise dayanarak sağlamamız mümkün değil. Güvenliğimizi, güvenlik güçlerimizin yanı sıra Irak'a siyasi ve güvenlik alanında garantiler sağlayan anlaşmalarla sağlayabiliriz" dedi.

Wall Street Journal gazetesi, cuma günkü sayısında, Irak'ın ABD'den 36 adet F-16 savaş uçağı almak istediğini yazmış, haberde bu uçakların Irak Bağdat yönetiminin Amerikan Hava Kuvvetlerine bağımlılığını azaltacağı belirtilmişti.

Bu arada, basın toplantısına katılan Amerikalı Korgeneral Frank Helmick de ABD Başkanı George Bush'un Irak'tan 8 bin asker çekme kararını Irak'ta güvenlik alanında sağlanan olumlu gelişmelere bağladı. Helmick, "Irak ordusunun kabiliyeti son dönemlerde iyice arttı. Buna en büyük kanıt, Irak'ta 11 ilin özellikle Irak'ın en sıcak bölgesi olan El Anbar ilinin güvenliğinin geçen günlerde Irak ordusuna teslim edilmesidir. Mesala 2007'nin haziran ayında Amerikan ve Iraklı kuvvetlere yönelik 1400 saldırı düzenlendi. Şimdi ise haftada 125 (ayda ortalama 500) saldırı oluyor" dedi.

1178150cookie-checkIrak ABD'den 36 F-16 almak istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.