‘Irak Başbakanı Londra’da oyalanıyor’

Türkiye, Kuzey Irak’ta yürüttüğü sınır ötesi operasyon nedeniyle de Independent’ın yorum sayfalarında bahis konusu olmuş.


Gazetenin deneyimli Irak muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin Kuzey Irak’a hava destekli karadan başlattığı harekâtın Irak’ın bütünlüğünü tahrip edebileceği görüşünü savundu.


“Irak her zamankinden hızlı parçalanıyor. Türk ordusu, ülkenin kuzeyini geçen hafta işgal etti ve hâlâ orada. Irak Kürdistan’ı, İsrail’in tankları ve helikopterlerini istediği zaman gönderebildiği Gazze gibi oluyor” yorumunu yapan yazar şöyle devam etti:


“Irak’ın egemenliğine karşı İran ve Suriye’den gelen herhangi bir tehdide karşı çok hassas olan Amerika Birleşik Devletleri Türk saldırısına onay verdi. Türk hükümeti, ordusunun PKK gerillalarını takip ettiğini söylüyor. Ancak Kürt dağlarındaki derin boğazlarda ve uzun süredir hazırlanan sığınaklarında gizlendikleri için ciddi bir zarar vermeleri pek olası değil.”


Harekâtın Amerikan işgalinin birkaç somut başarısından biri olarak tanımladığı özerk Kürt bölgesi ve bölgesel Kürt yönetimini zayıflattığını söyleyen Cockburn, bu süreçte Bağdat yönetiminin de bir şansı teptiğini öne sürdü.


“BAĞDAT ŞANSI TEPTİ”


Yazar’ın yorumu şöyle:


“Türk işgali, Bağdat’taki hükümete Irak’ın toprak bütünlüğünü savunma ve yurtseverlik sicilini parlatma şansı vermeliydi. Başbakan Nuri El Maliki, bunun yerine tam da bu dönemde rutin sağlık kontrolü için Londra’ya gitmeyi tercih etti. Mesai arkadaşları bunun Bağdat’tan kurtulmak için bir bahane olduğunu söylüyor. Ardında görünür şekilde parçalanan bir ülke bıraktı.”

810210cookie-check‘Irak Başbakanı Londra’da oyalanıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.