‘Irak, Bush’un partisine darbe vurdu’

İngiltere’deki gazeteler salı günü yapılacak Kongre ara seçimlerinde, Başkan bush’un Irak politikasından dolayı Cumhuriyetçilerin darbe yiyeceği öngörüsünde bulundu. Gazetelerde yer alan haberler şöyle:


IRAK ÖLÜMCÜL DARBE VURDU

The Independent on Sunday: Irak Cumhuriyetçilere ölümcül darbe vurdu… Usame bin Ladin Beyaz Saray’ın bahçesinde sergilense bile Cumhuriyetçi Parti için kurtuluş yok.
2006 yılında Demokratların yapması gereken tek şey, Cumhuriyetçi olmamak… Seçmen kutuplaşmış halde ve karalama kampanyaları için ideal bir ortam var.
Gerek Başban Bush liderliğinde Beyaz Saray’ın performansı gerekse de Cumhuriyetçi Parti saflarında yaşanan skandallar seçmenin bu partiye sırtını dönmesinin başlıca nedenleri. Oy sayım makinelerinde sorun çıkması ihtimali de yetkilileri kaygılandırıyor. Yakın geçmişteki seçimlerde bu makineler çeşitli tartışmalara neden olmuştu.

BİRİ KAZANMAMAK, DİĞERİ KAYBETMEK İÇİN UĞRAŞTI

The Observer: Hayal kırıklığı içindeki Amerikalılar Bush’a sırtlarını dönüyor… Cumhuriyetçiler Irak ve skandalların etkisiyle çok zorlu günler yaşarken, Demokratların salı günkü seçimlerden zaferle çıkmayı umuyor ama mücadele henüz bitmedi… Demokratlar gelişmelerden çok memnun ve Senato’da çoğunluğu ele geçiremeseler bile Temsilciler Meclisi’ndeki elde edecekleri çoğunluk ardı ardına yenilgiler ardından Demokratları fazlasıyla tatmin edecek. Demokratların hiç bir şeyi şansa bırakmadı, 2004 yılı başkanlık seçimlerinde partinin adayı olan John Kerry’nin George Bush karşısında yenilgiye uğramasından bu yana Demokrat kesimin galibiyet fikrine henüz tam anlamıyla alışamadı. Aslında seçim kampanyasında Demokratların kazanmayıp, Cumhuriyetçilerin kaybetmek için çok çaba harcadığı değerlendirmesi yapılabilir.

BUSH YERİNE “FIRST LADY” ÖNDE

The Sunday Telegraph: Yenilginin kokusunu alan Cumhuriyetçiler Başkan Bush’u seçim kampanyasından uzak tutmaya çalışıyor. ABD’de First Lady Laura Bush ise partinin başlıca silahı haline geldi. ABD’de bu tür ara seçimlerde başkanların kendi partilerinden adaylara destek vermesi, onların seçim kampanyalarında zaman zaman konuşmalar yapması, ve benzeri etkinlikler gelenektendir. Bu tür katılımların söz konusu adaylara büyük prestij ve oy kazandırdığı düşünülür. Bu kez farklı bir manzara var ve Beyaz Saray’ın özellikle Irak’ta yaşananlar nedeniyle seçmen gözünde çok puan yitirdiğini farkeden Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Bush seçmen önüne çok da çıkarmak istemiyor. Amerikalı bir kamuoyu araştırma uzmanını, ‘Tercihlerin başabaş olduğu bölgelerde seçmen her iki parti hakkında da olumsuz görüşlere sahip ama Cumhuriyetçilere daha fazla tepki duyuyorlar’ yorumunu yapıyor. Amerikalı uzman, bu durumun, seçimden galip çıkmaları halinde bile, Demokratlar için güçlü bir destek anlamına gelmediğinin altını çiziyor.

BUSH’UN SONU THATCHER GİBİ

The Sunday Times: Amerika sonunda Bush’a inancını yitirdi mi? Salı günkü seçimde George Bush’un Cumhuriyetçi Parti’sinin Temsilciler Meclisi ve bir ihtimal Senato’da çoğunluğu yitirecek. Amerikan siyaseti yeni bir dönemin eşiğinde mi? ABD’de Cumhuriyetçilerin, İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin 1997 seçimindeki yenilgisi türünden bir yenilgiye uğrama ihtimali olduğu sorgulanabilir. 1997 yılında çok büyük bir yenilgiye uğrayan Muhafazakarlar ancak geçen yıl içinde yeniden toparlanabildi. Amerikalı seçmen de salı günü, Cumhuriyetçiler için böyle bir dönemin kapısını aralayabilir.  Seçimin ana gündeminin, Amerika’yı şu anda kontrolü elinde tutan beceriksiz ve pervasız fanatiklerin elinde kurtarmak…

 

1139930cookie-check‘Irak, Bush’un partisine darbe vurdu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.