‘Irak iç savaşa mı sürükleniyor?’

The Guardian, “Irak iç savaşa sürükleniyor” başlığıyla, “Saldırının, Baas rejiminin Amerika tarafından devrilmesinden en kazançlı çıkan Şii çoğunluk ile, iktidarını kaybeden ve direnişin belkemiğini oluşturan Sünni azınlık arasındaki hızla bozulan ilişkileri, daha da kötüleştireceğine şüphe yok” yorumunu yaptı.

“Üstelik tam da, Iraklı siyasetçiler, bir milli birlik hükümeti kurmaya çabalarken” diyerek bombalamadaki zamanlamanın önemine değinen gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

“Olay, hem rakip Şii gruplarını, hem de Sünnilerle yaptığı görüşmelerden rahatsız olan Kürtleri tatmin edecek bir koalisyon oluşturmaya çalışan Başbakan İbrahim el Caferi’nin işini daha da zorlaştıracaktır. Caferi’nin en büyük sorunu, kabinedeki en hassas iki koltuk olan Savunma ve İçişleri bakanlıklarının kime verileceği.”

The Guardian Irak işgalindeki perde arkasındaki ABD – İran sürtüşmesine de şöyle değindi:

“İşgalin en büyük muhaliflerinden Muktada es Sadr’ın nüfuzundan endişeye kapılan ABD, bu koltukları, Sünnilere karşı ölüm timleri kuran İran destekli gruplara vermemesi, aksi takdirde ABD yardımında kesintiye gidileceği konusunda Caferi’yi uyardı. Ancak Caferi, Washington ve Londra’ya kibarca, kendi işlerine bakmalarını söyledi.”

The İndependent de “Cehennemin perdesinin aralandığı gün” manşetiyle Irak’ın iç savaşa sürüklendiği yorumlarına katıldı. Gazete, Sünniler ile Şiiler ve son zamanda Şiiler ile ABD’liler arasında giderek artan gerilimi şöyle değerlendirdi:

“Şiilerin sabrı taşıyor. Bağdat’ta, Sünnileri hedef alan ölüm timleri kol geziyor. Sünniler, İçişleri Bakanlığı kontrolündeki paramiliter güçlerin faaliyetlerinden dehşete kapılmış durumda. Bu komandolarca tutuklanan insanlar, günler sonra, elleri arkadan kelepçelenmiş vaziyette ve vücutlarında işkence izleriyle morglara bırakılıyor. ABD ve Kürtler milli birlik hükümetini savunsa da, Şiiler, bunun kendilerini iktidardan uzak tutmayı amaçlayan bir manevra olduğunu düşünüyor.”

“Washington uzun süredir, işgal ve Saddam’ın devrilmesinin, Şiilerin yönetiminde, İran’a yakın bir İslami cumhuriyet ile sonuçlanmasından kaygı duyuyor” diye yazan gazete, “Muktada es Sadr’ın, Şii koalisyonu içinde kilit bir pozisyona yükselmesi de kaygıları körüklüyor. ABD’lilerin giderek Sünnilere yaklaştığının işaretleri, Şiiler arasındaki Amerikan karşıtı duyguları arttırıyor. Askeriye Camii’ne yönelik dünkü saldırı ardından, Sadr Şehri’nde protesto gösterileri yapan binlerce genç, işte bu yüzden ABD karşıtı sloganlar haykırıyordu” diye devam etti.

1123930cookie-check‘Irak iç savaşa mı sürükleniyor?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.