Irak: Komşularımız bize karışmasın

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonunda konuşan El Maliki, Türkiye ve İran dahil tüm komşularıyla “diyalog ve karşılıklı saygı” çerçevesinde ilişkileri ileriye götürme arzusunda olduklarını anlatarak, “topraklarının güvenliği için gereken güvenlik önlemlerini alacaklarını” söyledi.

Saddam döneminde komşu ülkelere müdahale eden ve bu uğurda savaşlar başlatan Irak’ın yeni dönemde bu politikadan vazgeçtiğini anlatan El Maliki, şimdi tam tersi bir durumun yaşandığını ve komşularının Irak’ın içişlerine müdahale ettiğini ileri sürdü.

El Maliki, “komşularının, Irak’ın içişlerine müdahaleden kaçınarak ülke güvenliğine katkı sağlayabileceğini” vurguladı.

Irak’ın istikrarlı bir ülke olduğunu söyleyemeyeceğini, fakat “geçmişe bakıldığında çok mesafe aldıklarının görüleceğini” belirten El Maliki, “Geçmiş yıllarda bazı günlerde ülkenin çeşitli bölgelerinde mezhep çatışmaları ya da diğer şiddet olaylarından kaynaklanan yüzlerce ceset topluyorduk. Artık bunlar söz konusu değil” diye konuştu.

Irak Başbakanı El Maliki, terörizmle mücadeleden galip ayrılacaklarını ve “El-Kaide’ye karşı zafer ilan etme noktasına çok yaklaştıklarını” ifade etti. Siyasi partiler kanununda yapılan değişiklikle silahlı grubu bulunan siyasi partilerin seçimlere katılmasının engelleneceğini belirten El Maliki, militanlara yönelik operasyonların Basra’yla sınırlı kalmayacağını ifade etti.

1170150cookie-checkIrak: Komşularımız bize karışmasın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.