Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden “Pençe-Kaplan” yorumu

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonları ile ilgili olarak ilk kez açıklama yaptı.

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, Cuma akşamı yaptığı açıklamada Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin gelişmeleri “büyük bir acı ve kaygıyla” izlediğini söyledi.

Operasyonları kınadıklarını söyleyen Adil, “Türkiye Cumhuriyeti’nden topraklarımızın ve vatanımızın egemenliğine saygı göstermesini; PKK’dan da operasyon düzenlenen bölgeleri terk etmesini ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin sınır bölgelerinde gerginliğe neden olmamasını talep ediyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) saldırıda dört PKK’lının öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık daha sonra Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında çıkan çatışmada Ömer Kahya isimli Türk askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Fransız haber ajansı AFP, yerel yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin hava saldırıları sonucu beş sivilin öldüğünü bildirmişti.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’ndan (USCIRF) yapılan açıklamada ise, Türkiye’nin operasyonları kınandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu operasyonlara son verme çağrısı yapıldı.

USCIRF Başkanı Gayle Manchin yaptığı yazılı açıklamada, “USCIRF Türkiye’ye Irak’ın Sincar kentindeki acımasız hava saldırılarını hemen durdurma ve karadaki askerlerini geri çekme çağrısı yapıyor ki bu halihazırda kırılgan olan bir bölgede şiddetin tırmanması tehlikesini taşıyor. Bu eylemler özellikle Sincar’a dönmeye çalışan travmatize olmuş yüzlerce Yezidi ailesini ve Irak’ın kuzeyindeki diğer sivilleri tehdit ediyor ki hiçbiri bir NATO müttefiki tarafından zarar görmeyi hak etmiyor” denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Pazar gecesi Kuzey Irak’taki 81 hedefe yönelik Pençe-Kartal adlı hava operasyonu gerçekleştirmişti. TSK ardından Salı gecesi de Pençe-Kaplan Operasyonu’nu başlattı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) komandoların Haftanin’de olduklarını duyurdu. (BBC TÜRKÇE)

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-53117057

2426430cookie-checkIrak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden “Pençe-Kaplan” yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.