Irak petrolünün 30 yılını pazarlık etmişler

Irak savaşı ve Başbakan Tony Blair’in rolüne ilişkin bir makale The Guardian’ın yorum sayfasında yer aldı…


”Son petrol şoku” adlı kitabın yazarı David Strahan imzalı yazıda, Irak savaşına gidilen süreçte Washington-Londra hattında yaşanan petrol pazarlıklarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.


Savaşın mimarlarından ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in 2001 yılında Orta Doğu’yu hem petrol rezervleri hem de düşük maliyetleri nedeniyle bir ödül olarak nitelediği konuşmasına gönderme yapan David Strahan, Blair’in de Kuzey Denizi’ndeki petrol arzını sürdürülebilir kılma gerekliliği nedeniyle, kaygılı olduğuna dikkat çekti.


Gazetedeki yorum özetle şöyle:


”İngiltere ve ABD’nin korkuları, Irak planlamaları sürecinde formüle edildi. Blair’in Irak savaşına destek taahhüdünün Bush’la Teksas’ta buluştuğu 2002 yılının nisan ayına uzandığı biliniyor.


Ancak daha az bilinen aynı zirvede Blair’in Bush’a Amerika ve İngiltere arasında daimi temas ekibi, bir enerji diyalog grubu kurmayı teklifi ve Bush’un da bunu kabul etmesidir. Bu grubun varlığı daha sonra bilgi edinme hakkı girişimleri çerçevesinde ortaya çıkarıldı.


Her iki hükümet de, grubun toplantı tutanaklarını açıklamayı reddediyor. Ama grubun şubat 2003 tarihli belgelerinden birinde, küresel talebi karşılayabilmek için Ortadoğu’nun petrol üretiminin 2030’da iki katına çıkması yani üretimin günde 50 milyon varile ulaşması gerektiği belirtiliyor.


Yani, Irak işgalinin arifesinde İngiliz ve Amerikalı yetkililer, bölgedeki petrol üretimini arttırmanın yollarını tartışıyor. Bizden de bunun bir tesadüf olduğuna inanmamız bekleniyor.”

803550cookie-checkIrak petrolünün 30 yılını pazarlık etmişler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.