Irak’ı soyan soyana


 

 

 ”Irak’ın kayıp 1 milyar dolarına ne oldu?” başlığını atan The Independent’a göre, Irak’ta kurulan geçici hükümetin savunma bakanlığı kasalarından 1 milyar dolar civarında para yağmalandı.

Maliye Bakanı Ali Allavi’nin ”Tarihin en büyük hırsızlıklarından biri” yorumunu aktaran The Independent’e demeç veren Iraklı yetkiliye göre, çoğunlukla Polonya ve Pakistan’la imzalanan ve toplam 1 milyar dolara yakın bir meblağ tutan savunma ihaleleriyle yeni Irak ordusuna alınan silah ve cephanelik işin aslında beş para etmez durumda.

The Independent, direnişe karşı savaşan Iraklı askerlerin eline ”müzelik silahların” verildiğini de öne sürdü.

ALINAN SİLAHLAR ÇÜRÜK

The Independent’e demeç veren Maliye Bakanı Ali Allavi’ye göre, Polonya’dan satın alınan 28 yıllık Sovyet malı helikopterler ihale vurgununa güzel bir örnek. İmalatçıları, bu helikopterlerin en fazla 25 yıl sonra çöpe ayrılmasını salık veriyor.

Yeni Irak ordusu için satın alınan bazı zırhlı araçlar da iddialara göre öylesine çürük çıkmış ki, ucuz bir silahla delik deşik olmaları işten bile değil. Diğerleri, benzin sızdırdığı için hiç kullanılamamış.

Bir başka ihalede, tanesine 3 bin 500 dolar ödenerek satın alınan Amerikan malı MP-5 makineli tüfeklerin, aslında tanesi ancak 200 dolar eden Mısır yapımı taklitleri olduğu ortaya çıkmış. Irak hükümetinin tanesine 16 sent ödediği tüfek mermilerinin ise gerçek piyasa değerinin 4 ila 6 sent arasında olduğu söyleniyor.

ABD’NİN SOYGUNDAN HABERİ VAR

”Böylesine büyük bir soygundan Irak’ta yönetimi Haziran 2004’te geçici hükümete devreden Amerikalı yetkililerin hiç haberdar olmadığını farzetmek zor” yorumunu yapan The Independent’e göre, sadece savunma bütçesine değil Irak’taki geçici hükümetin bütün bakanlıklarına bakacak olursak, yok olan ve muhtemelen yurtdışı hesaplarda saklandığı düşünülen paranın miktarı 2 milyar dolara yaklaşıyor.

The Independent, yolsuzluklara Iraklı yetkililerin yanısıra ABD ordu ve istihbaratındaki kişilerin de karışmış olduğu görüşünün iddia edildiğini de yazdı.

1114560cookie-checkIrak’ı soyan soyana

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.