Irak: Türkiye’ye nota verdik

Yapılan açıklamada sınır ötesinden yapıldığı belirtilen bombardımanın büyük yangınlara ve geniş bir alanda hasara yol açtığı belirtildi. Bu durumun iki ülke arasındaki güveni baltaladığı ifade edildi.

Bu gelişmeler konusunda Türkiye’deki kaynaklardan ancak üç saat kadar sonra bir yorum yapıldı.

Anadolu Ajansı, adı belirtilmeyen diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, nota verildiğini doğruladı.

Ancak haberde, diplomatik kaynakların ‘bunun bir protesto notası olmadığının, birlikte hareket etmeye yönelik olduğunun altını çizdiği’ belirtildi.

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed el Hac Mahmud, bu sabah konuyla ailgili açıklamasında bombardımanın bölgesel istikrara zarar verebileceğini belirterek, bu tür eylemlerin derhal son bulması gerektiğini belirtti.

Reuters haber ajansı, sözü edilen bombardımanın Çarşamba gecesini Perşembe gününe bağlayan gece, bir kaç saat sürdüğünü; Dohuk ve Erbil arasında bir bölgeyi etkilediğini aktarıyor.

Hafta başından bu yana bölgedeki hareketlilik artmış, Kürdistan bölgesel yönetimi lideri Mesud Barzani hafta başında bu konuda şikayetler dile getirmiş ve konuyu Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile ele almıştı.

Ancak Irak dışişlerinin açıklaması, bu suçlamaları Bağdat’tan teyit etmiş oldu.

‘PKK kaygılarını gidermeye kararlıyız’

Açıklamada, Türkiye’nin PKK kaynaklı terör konusundaki kaygılarından da söz edildi.

Irak Dışişleri, PKK’nın yasadışı kabul edildiğine dikkat çekerek hükümetin topraklarında PKK unsurlarının varlığına muhalefetini yineledi.

“Irak, bu vesileyle Türkiye’nin meşru kaygılarını Türk yetkililerle yapıcı bir diyalogla ve olumlu bir işbirliği ile giderme kararlılığını tekrarlar” denildi.

Ankara, ülkede son dönemde yoğunlaşan saldırılardan sorumlu tutulan ve Kuzey Irak’ta barınan PKK unsurlarına karşı müdahale hakkı olduğunu savunuyor.

Türkiye son dönemde sınır bölgesindeki asker ve tanklarını takviye etmişti. Hatta buradaki hareketlilik, bir sınır ötesi operasyon beklentisi yaratmış, Associated Press Ajansı’nın Çarşamba günü bu yönde bir operasyona girişildiği haberi ise derhal yalanlanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da bölgede bir operasyon düzenlenmesinin risklerine dikkat çektiği haber veriliyor.

Associated Press Ajansı, Rice ile yaptığı özel bir görüşmede dışişleri bakanının böylesi bir operasyonun bölgesel gerginlikleri genişletme riskini beraberinde getirebileceği ifadelerine yer verdiğini bildirdi.

Rice’ın, “Sınır ötesine kuvvetli bir hareket, hiç kimse için iyi değil” dediği belirtiliyor.

Bölgedeki durum dün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığında yapılan bir görüşmede değerlendirildi.

Görüşmeye Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol katıldı.

Anadolu Ajansı, toplantıda Kerkük konusu, Irak’ın geleceği gibi ülkeyle ilgili tüm konuların ele alındığını belirtti. (BBC)
 

 

1152350cookie-checkIrak: Türkiye’ye nota verdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.