‘Irak’ın parçalanmasına hazırlıklı olunmalı’

Uluslararası Kriz Grubu adlı çatışmaların önlenmesine ilişkin çalışmalar yapan bir örgütçe hazırlanan raporda, Irak toplumunda dinsel, etnik ve aşiret temelindeki çatlakların kontrol edilemeyen bir şekilde genişlediğine dikkat çekildi.

Bugün yayımlanacak olan ”Irak Savaşı’nın Geleceği” başlıklı raporda, Irak liderleri ve uluslararası toplum, çatışmaların şiddetlenerek ülkeyi bir iç savaşa sürüklemesi ihtimalini ve kargaşanın bölgeye yayılmasını önlemek için hemen harekete geçmeleri konusunda uyarıldı.

Rapor, Irak’ın komşuları da dahil olmak üzere, uluslararası topluma ”üzücü” olarak nitelediği bir senaryoya karşı hazırlıklı olma çağrısını şöyle yaptı:

”Şu ana kadar bu yönde bir çaba, tabu olarak görülüyordu. Ancak, böylesine bir ihtimali sezmekte yetersiz kalınması, gelecekte daha büyük felaketlere yol açacaktır.”

Rapordaki öneriler arasında, kurulacak hükümete alınacak Sünnilere sembolik rollerden daha fazlasının verilmesi, yeni hükümetin istihdam, temel hizmetler ve güvenlik konularına odaklanması, anayasada, Sünnilerin kaygılarını giderecek değişikliklerin yapılması da yer aldı.

Anayasa değişikliği konusunda özellikle altı çizilen unsur ise, petrol gelirlerinin paylaşımı ve federalizmin hükümlerinin Kürt bölgelere tanınan istisnalar da dahil olmak üzere gözden geçirilmesi oldu.

Rapor ayrıca, ABD’nin Irak’tan çekilme konusunda bir niyet beyanında bulunması önerisinde bulunuldu.

1124130cookie-check‘Irak’ın parçalanmasına hazırlıklı olunmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.