Irak’ta 3 vilayetin güvenliği Kürtlerde

Erbil kentinde düzenlenen törende konuşan bölge yetkililerinden Neçirvan Barzani, “Bu tören, Irak’ın yeniden inşasında yeni bir başarıya işaret ediyor. Devraldığımız sorumluluk, 16 yıllık tecrübenin ürünüdür” dedi.

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, törenden önce silahlı peşmergeler resmi geçitte bulundu.
Erbil, Süleymaniye ve Dohuk vilayetlerinden oluşan bölge, 1991 Körfez savaşından bu yana özerk yönetim altında bulunuyor.

Törende konuşan ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak erRubai, “Kürdistan hükümetinin demokrasi ve güvenlik alanında diğer bölgelere örnek olduğunu” söyledi ve “Kürdistan’ın güvenliğini pekiştirmek Irak’ın güvenliğini güçlendirmektir” dedi.

Amerikalı general Benjamin Mixon da konuşmasında, bugünün “tarihi ehemmiyetine” vurgu yaptı.

ABD, böylece Irak’taki 18 vilayetten 7’sinin güvenliğini Iraklılara devretmiş oldu. Daha önce de Necef, Muthanna, Zi Kar ve Missen bölgelerinin güvenliği Iraklılara geçmişti.

”SORUMLULUK HÜKÜMETE DEVREDİLMELİ”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, ABD’nin Irak’ın kuzeyindeki 3 vilayetin güvenlik sorumluluğunu bölgesel yönetime devredecek olmasına yönelik olarak, “Bizim açımızdan önemli olan, sorumluluğun çeşitli etnik gruplara, yerel güçlere verilmesi değil, doğrudan Irak merkezi hükümetine devridir” dedi.

Bilman, ABD yetkililerinin açıklamalarına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Hepsini dikkatle okuduğunuzda göreceksiniz ki, ABD’nin güvenliği çeşitli Irak hükümet makamlarına, Irak yetkililerine devretmesi yeni bir unsur değildir. ABD,üzerinde 3-4 yıldır çalışılan bir plan çerçevesinde, Irak’ta güvenlikte sorumluluğu paylaşmak ve Irak hükümetinin de üstüne düşeni yerine getirmesini sağlamak amacıyla belli bir program çerçevesinde, Irak’ın içinde belli bölgelerde güvenliği gerekli gördüğü şartlar oluştuğu zaman yerel düzeyde ama doğrudan Irak merkezi hükümetinin kontrolündeki güçlere devretmektedir.”

Irak’ta 18 bölgeden yedisinde bu işlemin yapıldığını hatırlatan Bilman, ABD’nin kendi planlamalarına göre sıranın kuzeye geldiğini söyledi.

 

1151720cookie-checkIrak’ta 3 vilayetin güvenliği Kürtlerde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.