Irak’ta bombalı saldırı: 68’den fazla ölü

Sabah saatlerinde Bağdat’ta meydana gelen dört ayrı patlamada en az 24 kişinin öldü. En az 66 kişinin de yaralandığı patlamaların Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Kazımiye ve Sadr mahallelerinde yaşandığı bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Nasıriye şehri yakınlarındaki saldırıda ise en az 44 Şii hacı aday öldü, 70’den fazla kişi de yaralandı.

AFP haber ajansı yerel internet sitelerine dayanarak verdiği haberinde, hacı adaylarının Kerbala’ya doğru giden bir konvoyda yer aldıklarını belirtti.

Şii mahalleleri hedef alındı
Bağdat’ta sabah saatlerinde patlayan bombalar, Sadr ve Kazımiye mahallelerinde kalabalıkların bulunduğu işlek caddeleri hedef aldı.

AFP’ye konuşan, ismi açıklanmayan yetkilier Kazımiye’de eş zamanlı patlayan ve 15 kişinin ölümüne yol açan iki bombanın arabalara yerleştirilmiş olduklarını belirttiler.

AP haber ajansı Sadr bölgesinde patlayan ilk bombayla, işbaşı yapmak üzere bekleyen işçilerin hayatını kaybettiğini bildiridi.

Bu bombadan yarım saat sonra bir kahvehane yakınında patlayan ikinci bomba ise bir kişinin ölümüne yol açtı.

Siyasi gerilim

Irak’ta mezhepler arası gerilim, Sünni başkan yardımcısı Tarık el Haşimi hakkında tutuklama kararı çıkması ardından yaşanan iktidar kriziyle birlikte yükselişte.

Irak meclisindeki El Irakiye Partisi başbakan Nuri el Maliki’yi ülkedeki Şii hâkimiyetini artırmakla suçlayarak, meclis toplantılarını boykot ediyor.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan El Haşimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin koruması altında Erbil’de bulunuyor.

Başbakan El Maliki ise El Haşimi’nin Bağdat’a teslim edilmesini istiyor.

Konuyla ilgili BBC’ye konuşan Irak Kürt Belgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani, El Haşimi’nin Bağdat’ta dil yargılanacağı konusunda endişeleri bulunduğunu ve kendilerine El Haşimi’nin Bağdat’a teslim edilmesi konusunda yazılı talebin ulaşmadığını söyledi. (BBC)

1325920cookie-checkIrak’ta bombalı saldırı: 68’den fazla ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.