‘Irak’ta direnişçi ve şeriatçılar güçlü’

İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazeteler The Guardian, Irak’ın zor girilen kent ve kasabalarının tamamiyle direnişçilerin kontrolünde olduğunu belirtti.

“Şiddet yanlısı direnişçilerin ABD’nin gözü önünde Sünni kalelerine hükmediyor” başlıklı haberinde gazete, “Guardian için çalışan bir muhabirin yaptığı üç günlük gezi, Irak hükümeti ya da ABD yönetiminin itiraf etmediği bir gerçeği ortaya koydu. İslamcı gerillaların bölgede etkin oldukları biliniyordu, ancak ne ölçüde kontrolü ellerinde tuttukları, yeni ortaya çıktı” yorumunu yaptı.

“Kentin güvenliği, yönetimi ve iletişim kaynaklarını onlar tekellerinde tutuyor. Bağdat’tan üç saatlik yolculukla gelinen yer, minyatür bir Taliban devletini andırıyor” diye yazan gazete şöyle devam etti:

“Bağdat’ta politikacı ve diplomatların kaldığı yeşil bölge içinde anayasa Irak’ta istikrarı sağlamak ve Sünnileri kazanmak. Haditha kasabasında ise anayasa çıkıp çıkmadığı önemsiz. Şimdilerde ajanlar köprüsü diye anılan Haklaniye’de casuslukla suçlanan kişilerin infazları şafak vakti gerçekleştiriliyor. Hatta aynı gün öğleden sonra, infazın video kaydı ve DVD’leri pazarda satılmaya başlanıyor.”

BUSH GERÇEĞİ ANLATMALI

The Daily Telegraph’a yazan Patrick Bishop da “Bush ABD’ye Irak ile ilgili gerçeği anlatmaya başlamalı” başlığını kullanarak şu yorumu yaptı:

“Gallup’un yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre halkın yüzde 57’si, Irak savaşının ABD’yi teröre karşı daha korunaklı kılmadığına inanıyor. Bush, halkın desteğini kazanmak istiyorsa, gerçekleri anlatmaya başlamalı: İlk yapması gereken, Irak’a ilişkin hedeflerine asla ulaşamayacağını itiraf etmek. İkincisi Irak ordusunun ülkenin güvenliğinden tamamiyle sorumlu olmasına aylar var, ABD askerleri çekilene dek daha çok ABD’li kanı akacak, daha çok gözyaşı dökülecek. Başkan, bunu da halkına söylemeli.”

1112910cookie-check‘Irak’ta direnişçi ve şeriatçılar güçlü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.