Irak’ta IŞİD 4 yıl sonra hortladı

IŞİD’e karşı “zafer kazanıldığının” açıklanmasının üzerinden 4 yıl geçti, IŞİD’in saldırıları yeniden başladı. IŞİD, son günlerde Musul, Süleymaniye ve Kerkük’te faaliyete geçti.

Rudaw’da yer alan habere göre; IŞİD mensupları, Kerkük’ün Pirde (Altınköprü) ilçesinde Peşmerge mevzilerine saldırdı. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanırken 4 Peşmergenin öldüğü, 1 Peşmergenin de yaralandığı açıklandı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı üyesi ve Peşmerge Bakanlığı Temsilcisi General Abdulhalik Talat, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, IŞİD’lilerin son zamanlarda Peşmerge Güçlerine yönelik saldırılarını arttırdığına dikkat çekti.

Talat, “Kuleco ve Mahmur’un ardından bu defa da Pirde’de saldırı gerçekleşti. Peşmerge, Irak ordusu ve koalisyon güçleri saldırıların son bulması ve teröristlerin bulunup cezalandırılması için çabalarını yoğunlaştıracaktır” dedi.

“Bu saldırılar güvenlik boşluğu bulunan bölgelere ortak tugayların yerleştirileceği bir döneme denk geliyor” diyen Talat, “Koalisyon güçleri Peşmergenin kontrolü altındaki sınır bölgelerinde daha çok destek verecek” şeklinde konuştu.

KERKÜK TARTIŞMASI
Peşmerge, 2017’deki “Kürdistan bağımsızlığı” referandumunda yaşanan krizin ardından Kerkük’ten çekilmişti. Irak merkezi hükümeti ve komşu ülkelerin tanımadığı, tepki gösterdiği referandum sürecinde Kürt yönetimini oluşturan iki ana damar KYB ve KDP birbirlerine “ihanete” varan suçlamalarda bulunmuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’yle yaptığı anlaşma sonucu 2017’de çıkmak zorunda kaldıkları Kerkük’e Peşmergenin 25 Kasım’da yeniden dönüşünün zemini hazırlandı. Dönüş için öne sunulan gerekçelerden birisi bölgede olası IŞİD saldırılarıydı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) başkanlığını bırakan Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, yaptığı açıklamada Peşmergenin Kerkük’e dönmesini kabul etmeyeceğini bildirmişti. Salihi paylaşımında “Başbakan Kazımi’nin Erbil ile anlaşması üzerine, Peşmerge’nin Kerkük’e dönmesini şahsım olarak asla kabul etmedim ve etmeyeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

KERKÜK SALDIRISI İLK DEĞİL
IŞİD’in bölgedeki ilk saldırısı değil. IŞİD, 2 Aralık’ta Musul’un Mahmur ilçesine saldırmış, saldırıda 10 peşmerge ve 3 sivil ölmüştü.

IŞİD, 28 Kasım’da, Süleymaniye’nin Germiyan Özel İdaresi Kifri ilçesine bağlı Kuleco kasabasında Peşmerge 5’inci Piyade Tugayı mevzilerine saldırmış, yola döşenen el yapımı patlayıcının Peşmerge aracının geçişi sırasında infilak etmesi sonucu araçta bulunan 5 Peşmerge ölmüştü.

29 Kasım’da Kifri ilçesine düzenlenen saldırı sonucunda ise 2 Peşmerge hayatını kaybetmiş, 2 Peşmerge de yaralanmıştı.

“ZAFER” AÇIKLAMASINDAN 4 YIL SONRA SALDIRILAR SÜRÜYOR
IŞİD, Haziran 2014’te Musul, Salahaddin ve Anbar’ın tamamını, Diyala ve Kerkük kentlerinin de bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler, yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017’de, IŞİD’e karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

IŞİD’in bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Enbar’ın kırsal bölgelerindeki saldırıları devam ediyor.

2569470cookie-checkIrak’ta IŞİD 4 yıl sonra hortladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.