Irak’ta kuklalar değiştirilecek…

Irak parlamentosunda basına kapalı bir oturumda konuşan Maliki, bazı bakanları, önceliği hükümet yerine partilerinin ya da yakın oldukları dini grupların çıkarına vermekle suçladı.

Altı ay önce kurulan ulusal birlik hükümetinde, Şii partilerinin yanı sıra, Kürt ve Sünni gruplarıyla laik eğilimli partiler de temsil ediliyor.

Maliki yeni hükümetin üyelerini belirlerken, başta olduğu gibi, dağılımı partilerin ağırlıklarına göre belirlenmiş kotalara göre yapmayacağından da söz etti.

BBC’ye göre; Maliki’nin bu düşüncesini hayata geçirmekte ne ölçüde başarılı olabileceği merak konusu. Sene başında düzenlenen genel seçimler sonrasında hükümetin kurulması, hiç bir siyasi grubun söz hakkı taleplerinden geri adım atmaması dolayısıyla aylarca sürmüştü. Hatta güvenlikten sorumlu kilit bakanlıklarda uzlaşma hükümetin kurulması için tanınan sürenin sonuna dek sağlanamayınca bu sandalyeler sonradan doldurulmak üzere boş bırakılmıştı.

Hükümet, başta başkent Bağdat olmak üzere, ülke genelinde etkili olan şiddet olaylarını ve mezhep çatışmalarını engelleyemediği için gitgide artan yoğunlukta eleştirilere uğruyor.

ASAYİŞ SAĞLANAMIYOR

Ülkede Pazar günü meydana gelen şiddet olaylarında ölü sayısı 46, yaralı sayısı 113’ü buldu. Bağdat’ın pek çok noktasında saldırılar düzenlendi

Bağdat’ta düzenlenen ın merkezinde polis teşkilatına katılmak üzere bekleyen adayların arasına giren iki intihar eylemcisinin üzerlerindeki bombaları patlatması sonucu 35 kişi öldü. Saldırıda 60 kişi de yaralandı.

Başkentin doğusunda bir polis devriyesinin geçtiği sırada yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu dört sivil öldü, 10 kişi de yaralandı.

Ülkede bulunan İngiliz ve Amerikan kuvvetleri de son 24 saatte yedi kayıp verdi. İngiltere Savunma Bakanlığı Şatt-ül Arap’ta tekneyle devriye gezen askerlere yönelik saldırıda dört askerin öldüğünü duyurdu. Saldırıda üç asker de ağır yaralandı. Bağdat’ın kuzeybatısındaki Anbar eyaletindeki çatışmalarda ise üç Amerikan askeri daha öldü.

1140490cookie-checkIrak’ta kuklalar değiştirilecek…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.