Irak’ta petrol kaynakları paylaşıldı

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak’ta ilan edilen yönetimin başkanı Mesut Barzani ve ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, ülkedeki petrol kaynaklarının işletilmesi ve paylaşımıyla ilgili olarak mutabakat sağlandığını açıkladılar.

Talabani ve Halilzad’ın da katıldıkları basın toplantısında bir açıklama yapan Barzani, bu konuda hazırlanmış bir yasa tasarısı bulunduğunu hatırlatarak, tasarıda Kürtler açısından kaygı yaratan noktaların giderildiğini, kendilerinin de tasarıyı desteklemeye başladıklarını söyledi.

Talabani ile birlikte, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile telefon görüşmeleri yaptıklarını kaydeden Barzani, ”Sonuç iyi. Nihai anlaşmaya varıldı ve tasarı metni üzerinde uzlaşıldı” dedi, ancak başka bir ayrıntı vermedi.

Maliki hükümeti, ABD’nin ısrarla istediği petrol yasasının geçen yıl sonuna dek çıkmasını planlıyordu, ancak petrol kaynakları üzerinde ve işletilmesinde daha fazla pay isteyen Kürtler’in muhalefeti sonucunda bunu başaramamıştı.

YİNE KATLİAM

Öte yandan Irak’ın batısındaki Habbaniye’de ve başkent Bağdat’ta düzenlenen bombalı saldırılarda 42 kişi öldü, 69 kişi de yaralandı.

Irak’ın batısındaki Habbaniye’de bir camiye, namaz çıkışında düzenlenen bombalı saldırıda 37 kişi öldü.

Yerel polisin açıklamasına göre, Sünni kesimin devam ettiği camiye, bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 62 kişi yaralandı.

Irak’taki Şiilerin en büyük siyasi hareketi olan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’nin başkent Bağdat’taki genel merkezi yakınında da intihar eylemi düzenlendi.

Genel merkeze 200-300 metre mesafede bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 kişi öldü, 7 kişi de yaralandı. Patlamada 3 araç ve bir ev de hasar gördü.

 

1146750cookie-checkIrak’ta petrol kaynakları paylaşıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.