Irak’taki ABD hapishanelerinde 3 Türk var

Irak’taki Amerikan hapishanelerinde 3 Türk vatandaşının bulunduğu ortaya çıktı.

“Hapishanelerinde 23 bin 300 tutuklu bulunduğunu” kaydeden Stone, “Bunlar mahkum değil, sadece tutuklu. Tutuklular elimizde en fazla bir yıl kalır, sorguları tamamlandıktan sonra yargıya havale edilir. Bu tutuklulardan 525’i çocuk, 14’ü kadın ve bunların arasında Türk vatandaşı olan 3 kişi var” dedi.

Türk vatandaşlarına yöneltilen suçlamanın ne olduğunu bilmediğini belirten Stone, “Ama elimizdeki yabancıların hepsi Irak’ta güvenliğe tehlike teşkil edenlerdir. Bu işte görevli olduğum sürede Türk hükümetinden hiç kimse benimle temasa geçmedi. Türk hükümetinin bu tutuklular hakkında temasa geçmesini memnuniyetle karşılarım” diye konuştu.

Tutukluların çoğunun ülkelerine iade edildiğini, bugüne kadar 6 bin tutukluyu serbest bıraktıklarını ifade eden Stone, Türk hükümetinden talep gelmesi halinde bu kişileri iade edip etmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine, “Açık olmalıyım: Türk hükümetiyle ve diğer hükümetlerle yapacağımız görüşmeler Irak hükümetinin bilgisi dahilinde olmalı ve Irak tarafının da görüşmelerde hazır bulunması gerekir. Biz görüşmeleri Irak hükümeti üzerinden yapıyoruz. Yabancı tutuklular, çoğu zaman Irak hükümeti aracılığıyla ülkelerine teslim ediliyor” dedi.

Tümgeneral Stone, bazen ellerindeki tutukluların suçlu olduklarını kanıtlayacak delillerin olmamasına rağmen, Irak tarafının bu kişilerin kanunları ihlal ettikleri ve topluma tehlike oluşturacakları gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devam etmesini istediğini kaydetti.

Bu arada, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği yetkilileri, Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliğinin kendilerini arayarak, Amerikan kuvvetlerinin elinde 3 Türk vatandaşının bulunduğunu bildirdiklerini söylediler. Büyükelçilik yetkilileri, Türk tutuklular konusunda temasların sürdüğünü belirttiler.

Türkiye Büyükelçiliği ve Amerikalı yetkililer, 3 Türk tutuklunun kimlikleri ve hangi gerekçeyle tutuklandıkları hakkında bilgi vermedi. Tümgeneral Douglas Stone’un Türk hükümetinden kimsenin kendisiyle temasa geçmediği yolundaki sözlerini değerlendiren Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay, diplomatik olarak muhatapları Amerikan Büyükelçiliği olduğu için, Amerikan Büyükelçiliğiyle temas kurduklarını söyledi.

1170010cookie-checkIrak’taki ABD hapishanelerinde 3 Türk var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.