Irak’tan ABD ve İran’a uyarı

Maliki, Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, “İran ile ABD arasında bir anlaşmazlık var ve İranlılarla Amerikalılara aralarında bir sorun olduğunu bildiğimizi söyledik, ancak bu sorunun Irak’ın dışında giderilmesi lazım. Amerikan ordusunun Irak’ı, İran ya da Suriye’ye saldırmak için kullanmamasını istiyoruz. İran’ın ise Irak’ı Amerikan askerlerine saldırmak için kullanmasını kabul edemeyiz” dedi.

ABD ile İran arasındaki sorunları çözmek için çaba göstermeye hazır olduklarını ifade eden Maliki, “Tabii, eğer mümkünse. Ancak herkes Irak’ın egemenliğine saygı göstermeli” ifadesini kullandı. ABD Başkanı George Bush, geçen hafta Amerikan kuvvetlerine, Irak’ta faaliyet gösteren İranlı ajanları yakalama ve öldürme izni vermiş, pazartesi günü de Irak’taki askeri faaliyetlerini artırması halinde sert karşılık verecekleri yönünde İran’ı uyarmıştı.

IRAK’TAN SURİYE VE İRAN’A ÖNLEM

Öte yandan şiddet olaylarına karşı yeni güvenlik önlemleri alan Irak’ın, Suriye’ye tüm gidiş-geliş uçak seferlerini askıya aldığı, İran ile de bir sınır kapısını da kapattığı bildirildi.

Bağdat Havaalanı’ndan bir yetkili, Suriye seferlerinin dünden itibaren en az 2 hafta boyunca askıya alındığını söyledi.

Irak Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi Üyesi Hasan El Sunneyd de, bu olayın güvenlik planı kapsamında olduğunu ifade etti ve uçuşlara ne zaman yeniden başlanacağına “devletin karar vereceğini” bildirdi.

Suriyeli yetkililer ise, Şam-Bağdat arasında uçan tek havayolu olan Irak Havayolları’nın uçuşlarını durdurduğu haberlerini reddetti. Yetkililer, buna karşın bu firmanın, güvenlik açısından yetersiz olduğu ya da iniş izni olmadığı için uçuşlarının yasaklanacağını bildirdiler.

El Sunneyd, ayrıca İran sınırındaki Şiib Sınır Kapısı’nın, güvenlik planı hazırlıkları çerçevesinde kapatıldığını kaydetti.

Bağdat’taki yetkililer de, Aşura törenleri öncesinde hem Maysan’daki Şiib hem de Basra’daki Selamiye sınır geçiş noktalarının kapatıldığını açıkladılar.

 

1145440cookie-checkIrak’tan ABD ve İran’a uyarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.