İran sele teslim oldu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Küresel iklim değişikliği, ambargo ve uluslararası yaptırımlarla boğuşan İran’da aşırı yağışlar sonucu oluşan seller Nevruz tatilindeki halkı vurdu…

İran’ın kuzeyinde Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Gülistan eyaletindeki kentler sular altında kaldı. Önceki gün ise ülkenin orta ve güney kesimlerinde etkili olan yağışların ardından yaşanan sel felaketinde Şiraz’da 19 kişi yaşamını yitirirken 100’e yakın kişi de yaralandı. Ülkenin tarihi kenti İsfahan ve Hürremabad da el felaketine maruz kalırken bazı şehirlerde karayolları da ulaşıma kapandı. Yağışlı havanın önümüzdeki günlerde de sürmesi beklenirken meteoroloji yetkilileri güney ve güneybatı bölgelerindeki kentleri de sel baskınlarına karşı uyardı.

İran’ın Gülistan ve Mazenderan eyaletlerinde yaşanan sel felaketi binlerce insanı evinden etti. Hazar Denizinin güneyinde ve doğusunda 20 Mart’tan itibaren etkili olan şiddetli yağışlar Türkmensahra olarak adlandırılan ve Türkmen nüfusun yoğun olduğu bölgedeki kentlerin yanı sıra onlarca köy de sular altında kaldı. Gülistan eyaletinde bulunan Kümbeti Kabus, Akkale ve Siminşehir gibi kentlerde etkili olan sel felaketi binlerce evin de sular altında kalmasına neden oldu.

BARAJLAR VE NEHİRLER TAŞTI ŞEHİRLER SU ALTINDA KALDI

İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre Kümbeti Kabus kentinin doğusunda bulunan Gülistan ve Bustan barajları aşırı yağışlar yüzünden taştı. Gurgan Nehri kıyısında bulunan bütün yerleşimler nehrin taşması sonucu su baskınlarına maruz kaldı. Resmi açıklamalara göre sel felaketinde iki kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Bölgenin yüksek kesimlerindeki kar yağışı devam ederken kar kalınlığının 1,5 metreye ulaştığı kaydediliyor.

İÇİŞLERİ BAKANI FELAKET BÖLGESİNDE

İRNA’nın haberine göre İran İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fazli bugün Gülistan Eyaletine giderek selin etkili olduğu Akkale kentini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ise sel felaketiyle ilgili yetkililerden ayrıntılı rapor isteyerek selzedelere acilen yardım yapılması talimatı verdiği belirtildi. İran Kızılay’ı da sel mağdurları için yardım kampanyası başlattı.

BÖLGEDE MİLYONLARCA TÜRKMEN YAŞIYOR

Selin etkili olduğu bölgede yaklaşık 2,5 milyon Türkmen kökenli İran vatandaşı yaşıyor. Bölgedeki felaketin etkileri korkunç boyutlarda olmasına karşın acil yardım ve arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği eleştiriliyor. Son yılların en büyük sel felaketlerinden birini yaşayan Kuzey İran halkının dramını yansıtan görüntüler sosyal medyadan tüm dünyaya yayılırken bu konuda yeterince bilgi akışının sağlanamaması dikkat çekiyor.

DÜNYA MİRASI KÜMBETİ KABUS’UN ÇEVRESİ DE SELE TESLİM OLDU

Selden en çok etkilenen kentlerin başında gelen Kümbeti Kabus, adını kentte bulunan ünlü anıt mezardan alıyor. 1006’da tuğladan inşa edilen 53 metrelik yapı, İran, Anadolu ve Türkistan’daki kümbet biçimli anıt mezarların ilk örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilen Kümbeti Kabus’un bulunduğu şehir parkının çevresi de sular altında kaldı.

ŞİRAZ’DA SEL 19 CAN ALDI, YÜZLERCE OTOMOBİLİ SÜRÜKLEDİ

Bir haftadır İran’ın kuzeyinde etkili olan ve hayatı felç eden yağışlar ülkenin orta kesimlerini ve güneyini de etkisi altına aldı. 25 Mart’ta etkili olan yağışlar, Şiraz, İsfahan ve Hürremabad’da sel felaketine neden oldu. Fars Eyaletinin başkenti olan Şiraz’da dün yaşanan sel felaketinde 19 kişinin yaşamını yitirdiği, 200’den fazla otomobilin de kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Resmi açıklamalara göre sel felaketinde 94 kişi de yaralandı. Kentin ana girişi olan Dervaze-i Kuran’da (Kuran Kapısı) park halindeki çok sayıda otomobil sele kapılarak sürüklendi. Nevruz tatilinde yoğun ziyaretçi çeken kentlerin başında gelen Şiraz’da sele kapılanlararak yaşamını yitirenlerden dördünün çocuk olduğu bildirildi.

METEOROLOJİ UYARDI, HALK SELZEDELERE YARDIM TOPLUYOR

İRNA’nın bildirdiğine göre, meteorloji yetkilileri ülkenin güneyinde ve güneybatısında yer alan Lorestan, Çar Mahal Bahtiyari ve Huzistan eyaletleri için de sel uyarısında bulunuldu.

Ülkenin kuzeyinde bulunan Gülistan ve Mazandaran eyaletlerinde ise selin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Tebriz, Erdebil, Urmiye gibi kentlerde halk sel felaketinden zarar görenler için yoğun biçimde yardım kampanyaları düzenliyor.

2285070cookie-checkİran sele teslim oldu
Önceki haberMillet Bahçesi Salda Gölü kumsalını karartacak!
Sonraki haberABD Senatosundan yeni Türkiye tasarısı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.