İran’da Mahsa Amini isyanı: Öğretmenlerden grev, üniversitelilerden boykot, cezaevlerinde açlık grevi

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da kadınların öncülüğünde başlayan isyanda ölü ve yaralı sayısı artarken üniversitelilerden boykot, öğretmenlerden grev çağrıları yapıldı. Cezaevlerindeki siyasi tutuklular da açlık grevine başladı

İran’da Mahsa Amini isyanı: Öğretmenlerden grev, üniversitelilerden boykot, cezaevlerinde açlık grevi

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da kadınların öncülüğünde başlayan isyan sürüyor. Tüm dünyada etki uyandıran isyan devam ederken rejime destek mitingleri de örgütleniyor.

Ölü sayısı artıyor
İnternetin kesilmesinden sonra bilgi akışı zorlaştı. Ölü sayısına ilişkin net bir bilgi olmamakla birlikte İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre 57 kişi öldürüldü. Resmi kaynaklar ise ölü sayısının 41 olduğunu ifade ediyor. Kürdistan İnsan Hakları Örgütü’ne göre en az 435 kişi yaralandı. Yaralılar arasında en az 16 çocuk bulunuyor.

150’si yaralı olmak üzere en az 570 protestocu gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aileleri çocuklarının gözaltı sırasında ciddi şekilde dövüldüğünü, başlarının, ellerinin ve burunlarının kırıldığını, bu süre zarfında tıbbi hizmetlere ve tedaviye erişimlerinin engellendiğini söyledi.

Üniversitelilerden boykot
Gözaltına alınan çok sayıda üniversiteli de var. Şerif Teknoloji Üniversitesi, Al-Zahra Üniversitesi ve Khaje Nasir Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitedeki İranlı öğrenciler, şiddeti ve sınıf arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek için dersleri boykot etti.

Öğrencilerin yanı sıra bazı akademisyenler de öğrenciler serbest bırakılana kadar derslere girmeyeceklerini açıkladı.

Öğretmenlerden grev
Öğretmen sendikalarından biri de pazartesi ve çarşamba günleri, Mahsa Amini’nin öldürülmesi ve eylemlerdeki şiddete karşı greve gideceğini açıkladı.

Cezaevlerinde açlık grevi
Sanandaj’da bir grup Kürt kadın siyasi tutuklu da eylemlere destek olmak adına açlık grevine başladığını duyurdu.

İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor, İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi, grev çağrısı yaptı.

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi, İran’da son dönemde düzenlenen protesto gösterilerine yönelik baskıları ve vatandaşların tutuklanmasını kınadı. Konsey, öğrenci ve öğretmenleri akademik yılın ilk haftası olan bu hafta pazartesi ve çarşamba günleri greve gitmeye çağırdı.

Çağrının ardından Şerif Teknoloji Üniversitesi, Al-Zahra Üniversitesi ve Khaje Nasir Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitede öğrencilerin, baskıları ve sınıf arkadaşlarının tutuklanmasını protesto etmek amacıyla bugünkü derslerine girmeyi reddettiği öğrenildi.

Yine aralarında Şerif Üniversitesi profesörlerinin de bulunduğu çok sayıda profesör, tutuklanan tüm öğrenciler serbest bırakılana kadar derslere girmeyeceklerini açıkladı.

Tarbiat Modares Üniversitesi öğrencileri kampüste eylem yaptı. Öğrenciler, “Tutuklu öğrenciler serbest bırakılsın” çağrısı yaptı.

Bu İran’da kamuoyuna yapılan ikinci grev çağrısı. Daha önce de bir grup sivil aktivist ve insan hakları savunucusu Mahsa Amini’nin hükümet tarafından öldürülmesine tepki olarak genel grev çağrısında bulunmuştu. Bağımsız sendikaları ve tüm sektörlerdeki işçileri koordine olmaya, örgütlenmeye ve bugünden itibaren greve gitmeye çağırdılar.

Öte yandan İran’da 50’den fazla şehirde, İran ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülen Mahsa (Jina) Amini’nin ardından İslami rejim karşıtı protestolar pazar günü de sürdü. Geçen haftaki protestoların bastırılmasına ve hükümetin uyguladığı internet kesintisine rağmen devam etti. Güvenlik güçleri protestoculara paletli silahlar ve otomatik silahlarla ateş etmek de dahil olmak üzere aşırı güç kullandı.

İranintl.com’un haberine göre Kürt şehri Sanandaj’dan gelen bir videoda akşamın erken saatlerinde güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşandığı ve bazı bölgelerden dumanlar yükselirken silah sesleri duyulduğu bildirildi. İran’ın güneydoğusunda, Sünni nüfusun çoğunlukta olduğu yoksul bölgelerden biri olan Zahedan’da da protestolar olduğu belirtiliyor. Tahran’ın bir bölgesi olan Narmak’ta da protestolar düzenlendi ve Tahran üniversitesindeki öğrenciler hükümet aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

Birçok kentte de protestolar devam etti.

2635520cookie-checkİran’da Mahsa Amini isyanı: Öğretmenlerden grev, üniversitelilerden boykot, cezaevlerinde açlık grevi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.