Irkçılar Viyana’da kazandı

Avusturya’nın diğer önemli partileri olan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Yeşiller Partisi seçimin mağlubu oldular. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi uzun yıllar elinde tuttuğu salt çoğunluğu yıllar sonra kaybetmiş oldu. SPÖ, ÖVP ve Yeşiller’in kaybettiği oylar doğrudan ırkçı parti FPÖ’ye aktı.

2005 yılındaki seçimde 100 sandalyeli eyalet meclisinde 13 sandalye sayısını 16 sandalye artırarak, sandalye sayılarını bu seçimde 29’a çıkarttı. SPÖ’nün 7, ÖVP’nin 5 ve Yeşillerin kaybettikleri 4, toplam 18 sandalye ırkçı parti FPÖ’ye gitti.

FPÖ’nün dışında kalan üç parti de seçimin mağlubu olarak seçimden çıkarken, Viyana’da FPÖ’nün dışarda kalacağı bir koalisyon hükümeti kurulması beklenmektedir. Bu koalisyon hükümeti SPÖ ile Yeşiller arasında olabileceği gibi,federal hükümeti oluşturan büyük partiler SPÖ ile ÖVP arasında da olması olanak dahilinde bulunmaktadır.

Diğer küçük partiler olan aşırı sağcı ve FPÖ’den ayrılan Avusturya için Birlik (BZÖ) yüzde 1,4, Avusturya Komunist Partisi yüzde 1,1 oranında oy alırken, yine FPÖ’den ayrılan Avusturya Liberalleri ise yüzde 0,7 oranında oylarıyla bir varlık gösteremediler.

FOTOĞRAF: Seçimin galibi ve mağlubu M. Häupl ve H.C. Strache

1511680cookie-checkIrkçılar Viyana’da kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.