İş cinayetlerinin ‘fıtrat’ olmadığını anlatan o film gösterime giriyor

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Yönetmenliğini Kıvanç Sezer’in yaptığı işçi ölümlerini anlatan Babamın Kanatları filmi 2 Aralık’ta gösterime giriyor. Usta oyuncu Menderes Samancılar’ın başrolünü üstlendiği filmde, Türkiye’nin kanayan yarası olan iş cinayetleri, İstanbul’da bir inşaatta çalışan işçilerin öyküleri üzerinden anlatılıyor.

Adana Film Festivali’nden 7 ödülle dönen film, 53. Antalya Film Festivali’nde ise ‘En İyi İlk Film’ ödülü dâhil 6 ödül aldı. Uluslararası fil festivallerinde de ödüle layık görülen Babamın Kanatları, işçilerin çalışma koşullarına dikkat çeken yanıyla da önemli bir farkındalık yaratırken birçok meslek odası ve sendika filmin gösterimine destek veriyor.

 
TÜRKİYE DEV BİR ŞANTİYEYE DÖNERKEN SÖNÜP GİDEN YAŞAMLAR
İşçi cinayetleri ve emek sömürüsü Türkiye’nin gündeminden uzun yıllardır düşmüyor. Tarımın ve turizmin dibe vurduğu, sanayi üretiminin düştüğü, sosyal adaletsizlik ve ekonomik krizin giderek derinleştiği Türkiye’de madenler, dev konut projeleri, enerji ve otoyol projeleri ise hız kesmiyor. Üretimden kopan insanların en büyük sorunu olan işsizliği ve ekonomik krizi yıkım projeleriyle atlatmaya çalışan Türkiye’de yaşanan emek sömürüsü ve iş cinayetleri ise bu kısır döngünün bir parçası olarak giderek artıyor. Ancak bu yakıcı sorunu görünür kılma ve farkındalık yaratarak çözüm üretme çabaları ise bir hayli cılız kalıyor.
 
BU FİLM, İŞ CİNAYETLERİNİN FITRAT OLMADIĞINI ANLATIYOR
İşte tam da böylesi bir ortamda işçi ölümlerini cesur ve gerçeklikten ödün vermeden işleyen genç bir yönetmenin filmi, Türkiye’de son yıllarda çekilmiş en iyi emek filmi olarak adından söz ettirmeyi başardı. Kıvanç Sezer’in ilk uzun metrajlı filmi olan Babamın Kanatları, ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrenen inşaat işçisi İbrahim’in, çalışma şartları giderek zorlaşan şantiyede yaşadığı tükenişin ve çaresizliğin öyküsünü anlatıyor. Filmde anlatılan İbrahim’in öyküsü, aslında işçi ölümlerinin fıtrat ile açıklandığı günümüz Türkiye’sinde yaşayan hepimizin ortak öyküsünü oluşturuyor. Metropollerden taşraya sıçrayan konut çılgınlığının görünmeyen dünyasını işçilerin gözünden anlatan Babamın Kanatları’nda, emek sömürüsü ve insan yaşamının değersizleştirilmesi üzerinde yükselen bir sınıfa da ayna tutuyor.
 
TÜRK SİNEMASI İÇİN UMUT VEREN FİLME ÖDÜL YAĞDI
Başrollerini usta oyuncu Menderes Samancılar’ın yanı sıra Musab Ekici, Kübra Kip ve Tansel Öngel’in paylaştığı film, Türkiye’de katıldığı ilk festival olan 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nden 7 ödül alarak dikkatleri üzerine çekmişti. Aldığı ödüller arasında ‘Yılmaz Güney En İyi Film’ ödülü de bulunan Babamın Kanatları, 53. Antalya Film Festivali’nden ise ‘En İyi İlk Film Ödülü’ dâhil toplam 6 ödülle döndü. Filmin Antalya’daki festival kapsamındaki gösterimi ise her kesimden seyirciden oldukça ilgi görmüş, gösterim sonrası film ekibiyle yapılan söyleşide Türk sineması adına heyecan verici dakikalar yaşanmıştı.
 
FRANSA’DAN HİNDİSTAN’A ULUSLARARASI ÖDÜLLER
Filmin dünya ilk gösterimi ise Doğu Avrupa’nın Cannes’ı olarak bilinen Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen 51. Karlovy Vary Film Festivali‘nin ‘Ana Yarışma Bölümü’nde gerçekleşti ve burada da övgüyle karşılandı. Ardından 4. Duhok Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde yarışan Babamın Kanatları, Yılmaz Güney adına verilen ‘en iyi film’ ödülüne layık görüldü. Hindistan’da düzenlenen ‘Kolkhata Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’, Fransa’daki Nantes 3 Kıta Film Festivalinde de seyirci ödülüne layık görülen filmin festival yolculuğu devam ediyor.
 
2 ARALIK’TA SEYİRCİYLE BULUŞUYOR
Uzun yıllardır Türkiye sinemasında yapılan filmler içerisinde, işçilerin yaşadığı sorunları anlatan ve işçi ölümleri gibi yakıcı bir soruna değinen ilk film olma özelliğini taşıyan ‘Babamın Kanatları’ 2 Aralık’ta çok sayıda salonda gösterime giriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Eskişehir’deki çeşitli sinemalarda ‘Başka Sinema’ kapsamında gösterime giren film için, birçok sendika, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşuyla destek amaçlı görüşmelere ise devam ediliyor. 
 
FİLMİN GÖSTERİLECEĞİ SALONLAR
Filmin gösterime gireceği salonlar ve diğer ayrıntılar, (http://www.babaminkanatlari.com) adresinden takip edilebilecek. Babamın Kanatları filminin kısa tanıtım videosunu izlemek için: (https://www.youtube.com/watch?v=Y-n1xyyo1-k)
2033900cookie-checkİş cinayetlerinin ‘fıtrat’ olmadığını anlatan o film gösterime giriyor
Önceki haberÜnlü firmadan devlete soykırım teklifi!
Sonraki haberEğirdir Gölü Aral gibi kuruyabilir!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.