‘İslam karşıtı’ oldu diye partisinden ayrıldı

Birleşik Krallık Bağımsızlık Parti­sinin (UKIP) eski lideri Nigel Farage, İslam karşıtı bir çizgiye kaydığı ge­rekçesiyle partisinden istifa etti.

Farage, Daily Telegraph gazetesi için kaleme aldığı makaleyle 2006- 2009 ve 2010-2016 yıllarında lider­liğini yaptığı UKIP’ten istifa ettiğini duyurdu.

Farage, kendi döneminde göç­men ve Avrupa karşıtı politikalarla öne çıkan UKIP’in yeni lideri Gerard Batten’ı partiyi İslam karşıtı bir çiz­giye taşıdığı için eleştirerek “İslam konusunu saplantı haline getirmiş durumda. Sadece İslami aşırıcılığı değil, İslam’ın kendisini saplantı ha­line getirdi. UKIP, haçlı seferi yap­mak için kurulmuş bir parti değildi.” ifadelerini kullandı.

Batten’ın aşırı sağcı aktivist Tommy Robinson’ı danışmanı yap­masını da eleştiren Farage, UKIP li­derinin Pegida’nın İngiltere şubesi­nin kurucuları arasında yer alan ak­tivisti de saplantı haline getirdiğini kaydetti.

UKIP Eylül ayında gerçekleştir­diği son kongresinde İslam karşıtı politikalar içeren bir manifesto yayımlamıştı. Manifestoda Müs­lümanlara özel hapishaneler açıl­ması, göçmenlere yönelik güven­lik incelemelerinin sıkılaştırılması ve ülkedeki ırkçılık karşıtı yasaların kaldırılması isteği yer almıştı.

UKIP, 2015 genel seçiminde yüzde 12,6 oy almış ancak parla­mentoya bir milletvekili sokabil­mişti. Oyu 2017’de yapılan erken se­çimde yüzde 1,8 düşen parti, parla­mentoda hiç sandalye kazanamadı.

UKIP, yürüttüğü kampanyayla 2016’da yapılan Brexit referandu­munun mimarları arasında sayılı­yor. Farage ise referandum sıra­sında Brexit taraftarlarının önde gelen isimleri arasında yer almıştı.

Farage, son dönemde ABD Baş­kanı Donald Trump ile kurduğu ya­kın ilişkiyle de gündeme gelmişti.

2252640cookie-check‘İslam karşıtı’ oldu diye partisinden ayrıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.