“HDP’nin tavır değişikliğini anlamak için 5 Ocak’a dönmeli”

Gazeteci İsmail Saymaz, HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayıyla girme kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Bu tavır değişikliğini anlamak için 5 Ocak’a dönmek gerekiyor.”
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan‘ın “HDP kendi adayını çıkaracak, kendi adayını gösterecek ve seçimlere kendi adayıyla gidecek. Bizim ne Cumhur İttifakıyla ne Millet İttifakıyla herhangi bir ortaklığımız yok. Ancak ilkesel yaklaşımlarımız var. Bunları zamanı geldiğinde oturup konuşabiliriz, müzakere edebiliriz, diyalog içinde olabiliriz. Ama HDP’nin şu anki kararı kendi adayıyla seçimlere girmektir” şeklindeki açıklamasını köşesine taşıdı.
Buldan’ın sözlerinden parti yönetiminin önceden haberdar olduğunu dile getiren gazeteci, “Gel gör ki Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri ile CHP açısından berbat bir sürpriz oldu” dedi; ardından şunları kaydetti:
“(…) HDP’nin bu tavır değişikliğini anlamak için 5 Ocak’a dönmek gerekiyor.
O gün Anayasa Mahkemesi, HDP’nin Hazine yardımı hesabına geçici olarak bloke koydu. Bu işlem HDP kapatma davasında aleyhte karar çıkacağının işareti olarak yorumlanıyor.
Aynı gün Altılı Masa toplantısı vardı.
PAYLAN: NE ZAMANA KADAR BEKLEMELİYİZ?
Dahası…
Belki bu HDP’yi ‘Fazla naz aşık usandırır’ aşamasına getirmiş olabilir.
Çünkü HDP, 27 Eylül 2021’deki ‘Demokrasi Tutum Belgesi’ ile muhalefete birlikte davranma çağrısı yapmıştı. Ancak HDP’nin eli havada kaldı.
Eşbaşkan Mithat Sancar, geçen 25 Ekim’deki grup toplantısında, ‘Kendi adayımız için isim arayışını başlattık’ demişti.
Açıklama ya ciddiye alınmadı.
Ya da umursanmadı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Buldan’ın sözlerine bir günde gelinmediğini belirterek, şöyle konuşuyor:
‘Demokrasi İttifakı’na, kapsayıcı siyasete ihtiyaç var. Değişim HDP’siz olmaz. Hem siyaseten hem de matematik olarak. Ancak Altılı Masa’yı kilitleyen bir akıl var; Meral Akşener ve CHP’deki bazı keskin ulusalcılar başta olmak üzere. Şu konfordalar: ‘İktidar HDP’yi kapatacak, HDP’liler de mecbur oy verecekler! Seçime dört ay varken ne kadar beklememiz gerekiyor? Düşünün ki, iki ay sonra Altılı Masa’nın adayı çıktı ve bizimle görüşmedi. O zaman geç kalmış olacağız. Biz trenimizi yola çıkardık. Ancak ortak aday fikrine kapı kapatmadık.’
(…)”
2659760cookie-check“HDP’nin tavır değişikliğini anlamak için 5 Ocak’a dönmeli”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.