İsmail Saymaz: İşte kırılma noktası! Fatih Erbakan, neden Cumhur’a katılmadı?

Yeniden Refah Partisi (YRP) dün Cumhur İttifakı’na katılmayı reddetti. YRP lideri Fatih Erbakan, seçime bağımsız olarak gireceklerini ve kendisinin cumhurbaşkanı adayı olacağını ilan etti. Peki kırılma noktası neydi, YRP neden seçime bağımsız katılma kararı aldı? Detayları Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz yazdı.

Yeniden Refah Partisi’nin neden Cumhur İttifakı’na katılmayı kabul etmediğini Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, bugün köşesinde açıkladı.

Saymaz, şunları yazdı:

“Yeniden Refah Partisi (YRP) dün Cumhur İttifakı’na katılmayı reddetti. YRP lideri Fatih Erbakan, seçime bağımsız olarak gireceklerini ve kendisinin cumhurbaşkanı adayı olacağını ilan etti.

Halbuki YRP ile AK Parti’nin uzlaşmaya vardığı sanılıyordu. YRP’nin Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’daki “aile bütünlüğünü bozucu maddelerin ayıklanması” önerisi de dahil, 30 maddelik şartnamesine AK Parti “Evet” demişti. Hatta eski Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla maddeler yeniden yazıldı.

YRP Merkez Yürütme Kurulu, kendi amblemiyle pusulada yer almak kaydıyla Cumhur İttifakı’na katılmaya karar verdi. İddiaya göre Erbakan dün AK Parti ile kritik bir görüşme yaptı. Yıldırım ve eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de bulunduğu öne sürülen görüşmede uzlaşma sağlanamadı. Erbakan, basının huzuruna çıkıp kararını açıkladı.

YRP’liler kararı o an öğrendi.

Neden mi uzlaşılamadı?

AK Partililere bakarsak Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini ziyaret etmesini istedi. Mustafa Destici’yi parti binasında ziyaret eden Erdoğan, Erbakan’a Binali Yıldırım’ı gönderdi. Bu, YRP’lileri öfkelendirdi. Kimi YRP’liler “Erdoğan’ın Hüda Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu ile fotoğrafı var, bizim liderimizle yok” diyor.

YRP’liler milletvekili ya da bakanlık istemediklerini söylüyor. Ancak Erbakan’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olmasının kalplerinden geçtiğini saklamıyorlar.

YRP’lilere göre AK Parti, “Bizim listelerimizde seçime girin” dedi.

YRP, teklifi reddetti.

Bir YRP’li şunları söylüyor:

“Kendi amblemimizle girdiğimiz zaman AK Parti tabanından bize kaçış olacak diye korktular. Bir korkuları daha var. Araştırma yapmışlar ve şöyle demişler: Bunlar kendilerine oy verecek, cumhurbaşkanlığında bize vermeyecek.”

YRP’liye “Taban tepkisi nasıl?” diye sordum.

“Kararın açıklandığı andaki çığlıklara baktığımız zaman belli ki çok mutlu oldular” diyor.

AKP’li yetkililer ise Fatih Erbakan’ın grup kurmaya yetecek en az 20 milletvekili isteğinde diretmesi üzerine iplerin koptuğunu söylüyor.

HÜDA PAR’IN MALİYETİ

YRP, yeni kurulan partiler arasında en hızlı büyüyeni… Hem Saadet Partisi’nin Millet İttifakı’nda olmasından rahatsızlık duyan Milli Görüşçülerden, hem de AK Parti’nin politikalarından usanmış muhafazakarlardan oy alıyor.

Anketlerde yüzde 3 bandında görünen YRP, kendi amblemi ve adayıyla seçime girdiği için oyunu yükseltebilir.

YRP’nin katılmaması, Cumhur İttifakı’nın işini zorlaştırırken, Hüda Par’ın maliyetini ağırlaştıracak. İktidar yanlıları günlerdir Hüda Par’ın terörist olmadığını anlatıyor.

Ancak ne Hizbullah’ı bilen Kürtleri…

Ne de Hüda Par’ın ayrılıkçı programından ötürü milliyetçileri ikna edebildiler.

Bu yüzden Hüda Par’la ittifak son anda bozulabilir diye düşünüyorum.”

2676440cookie-checkİsmail Saymaz: İşte kırılma noktası! Fatih Erbakan, neden Cumhur’a katılmadı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.