Isparta göz göre göre karanlığa mahkûm edildi!

Meteorolojinin yaptığı uyarılara rağmen 3 Şubat’ta yağan karın üç gün halkı elektriksiz bıraktığı Isparta’da basın toplantısı düzenleyen CHP heyeti, iktidarı ve yetkilileri eleştirdi. Büyük mağduriyetin yaşandığı kente bazı vatandaşlar ise dondurucu soğukta gece birbirilerine sarılarak ısındıklarını anlattı.

Yusuf Yavuz

 

Isparta’da yaşanan yoğun kar yağışının ardından kentin 3 gün boyunca elektriksiz kalmasına ana muhalefet partisi CHP’den tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcıları Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, TBMM İdare Amiri ve Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Antalya Milletvekili Cavit Arı Isparta’da incelemelerde bulundu. CHP Isparta İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Meteoroloji tarih ve saat belirterek böyle bir yağışın geleceğini haber vermişti. Isparta’yı yöneten Belediye Başkanı, Vali, iktidarın milletvekillerine soruyorum: Neredeydiniz? Bu kadar mı gerçeklikten kopuksunuz? Bilimden yoksunsunuz?” dedi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI ISPARTA’DA

Ana Muhalefet partisi CHP’nin Isparta’daki basın toplantısı, Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Kardan etkilenen ilçelerden biri olan Gönen’in CHP’li Belediye Başkanı Osman Kesmez’in de katıldığı basın toplantısında, AKP’li yöneticilerin kenti kaderiyle baş başa bıraktığı savunuldu.

KARACA: ‘SORUMLULAR ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR’

Basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, şunları dile getirdi: “Eğer meteorolojik veriler dikkate alınsaydı, Perşembe gününden önce kriz masası kurulacak, Isparta’nın dört bir yanında jeneratörler, karla mücadele araçları bekleyecekti. Elektriğe, bağlı cihazlara, doğalgaza ihtiyacı olan hastalar, kronik hastalar hem soğuktan hem hastalıktan korunmak için tedbirlerin alınmış olduğunu görecekti. Tedbirsizlik ve beceriksizliğin 4 gündür mağdur bıraktığı Ispartalı yurttaşlarımız karakışta elektriksiz. Sorumlular üç maymunu oynuyor.”

‘BAKANIN GÖREVİ ÖNCEDEN DENETİM YAPMAK’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’in dört gün sonra Isparta’ya gelmesini de eleştiren Karaca, göz göre göre gelen felakette yurttaşların haklarının gasp edildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Isparta’yı liyakatsizlik yüzünden kaderiyle baş başa bıraktılar. Saraydaki tek kişilik hükümete soruyorum: Enerji Bakanı neden dördüncü gün geldi? Bakanın görevi, karla mücadele eden araçların başında bekleyip şov yapmak değildir. Bakanın görevi, önceden tedbirlerin alınıp alınmadığını, enerjide arz güvenliğinin garanti altına alınıp alınmadığını, özelleştirme adı altında enerji kaynaklarını yandaşlara peşkeş çektiklerinde kontrollerinin ve bakımların yapılıp yapılmadığını denetlemek olmalıydı.”

‘ELEKTRİKSİZ BIRAKAN KAR DEĞİL, HATLARIN YER ÜSTÜNDE OLMASI’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da, iktidarın suçu kar yağışına attığını savunarak, “500 bin nüfuslu Isparta’yı karanlıkta bırakan kar yağışı değil, Isparta’yı elektriksiz bırakan iletim ve dağıtım hatlarının hala yerin üstünde olması. Başka bir deyişle özelleştirilen dağıtım şirketlerinin gerekli yatırımı yapmaması” diye konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIK ZARAR GÖRDÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Antalya Milletvekili Cavit Arı ile birlikte Fatih ve Batıkent Mahallelerini ziyaret eden CHP Isparta İl Başkanı Hikmet Yalım Halıcı, Batıkent’in dışında da büyük zararlar olduğuna dikkat çekerek, “Seralar, elma depoları, soğuk hava depoları hasar gördü. Hayvancılıkla uğraşanların çatıları çökmüş durumda. 200-300 bin zararı olan var” dedi.

‘VATANDAŞLARIMIZ ZARARIN GİDERİLMESİ BEKLENTİSİ İÇİNDE’

Yaşananlarla ilgili görüşlerini paylaşan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise hatların düzgün yapılmamış olması nedeniyle bu sorunlar yaşandığına işaret ederek, “İlgili firma hizmet kusuru nedeniyle ve bundan kaynaklı hasarlar nedeniyle vatandaşa zararlarını ödemekle mükelleftir. Vatandaşımız da zararın giderilmesi yönünde beklenti içindedir”  diye konuştu.

‘ELEKTRONİK VE BEYAZ EŞYALAR YANDI, KOMBİLER BOZULDU’

Isparta’daki elektrik kesintileri nedeniyle yaşananlara da değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ayrıca şunları dile getirdi: “Elektrik geldiğinde yüksek gerilim ve voltaj nedeniyle çamaşır, bulaşık makineleri, kombiler elektrik gelse de bozulmuş, yanmış durumda. Karın getirdiği sorunlar yetmezmiş gibi, düzenli olarak elektrik iletim hatlarında voltaj ayarlaması yapılmadığı ve yatırım yapılmadığı için evlerde hasarlar yaşanıyor. Vatandaşlar tamiri mümkün olmayan elektronik ev aletlerinin hasar gördüğünü söylüyor. Destek bekliyor, zararlarının karşılanmasını talep ediyor.”

VATANDAŞA ‘PAYLAŞTIĞINIZ VİDEOLARI SİLİN’ TELEFONLARI

CHP heyetinin evlerinde ziyaret ettiği vatandaşlar ise “elektriksiz öldünüz mü” diye azar işittiklerini ve yaşanan sorunlarla ilgili sosyal medyada paylaştıkları videoların silinmesi için baskı gördüklerini öne sürdü.

Elektriksiz geçen üç gün boyunca yetkililerin ilgisizliğinden şikâyet eden vatandaşlardan bazılarının aktardıkları şöyle:

‘ÜÇ GÜN ELEKTRİK YOKTU, MUHATAP BULAMADIK’

“Doğruları söyleyen videolar paylaştık diye bizi belediyeden arayıp o videoları kaldırın dediler. TEDAŞ’ı aradık, gelecek diye diye beklettiler. Üç gün elektrik yoktu. Muhatap alacağımız kimse bulamadık.”

‘SARILARAK ISINDIK’

“Her birimiz birer çocuğumuzu aldık sarıldık öyle ısınmaya ve ısıtmaya çalıştık. Yaşlılar da öyle… Sarılarak ısındık.”

‘883 TL FATURA GELİYOR GÖREVLİ YOK!

Bir aylık 883 TL fatura gelmiş. Kimse gelmiyor. Burası merkez… Evimde elektrik, doğalgaz yok ama eve fatura geliyor. Faturayı gönderiyorsunuz da elektrikler yok görevli niye göndermiyorsunuz?

‘SESİMİZİ DUYURAMADIK’

“Sesimizi duyuramadık. Cinnet geçiriyor millet. Kendimizi yakalım bunu mu istiyorsunuz?”

‘ÜLKEMİZ ÇOK GÜÇLÜ AMA 40 CM’LİK KARDA REZİLLİK YAŞIYORUZ’

“Biz hangi çağdayız? Uçuyoruz pembe bulutlar üstünde, ülkemiz çok güçlü ama 40 cm kar yağıyor rezillik yaşıyoruz! Paraları milletten topluyorsunuz yazık bu millete… Üç katı oranında faturalar geliyor. Parası olmayan ne yapacak? Valinin görevi ne? Bakan mı yapacak? Toplum olarak demokrasiyi bilmiyoruz. Her gün zam geliyor, kimse tepki göstermiyor.”

‘MAKİNALAR BOZULDU’

“Elektrik geldi ama kombinin kartı yanmış. Çamaşır, bulaşık makineleri yandı. Hiçbir şey çalışmıyor. Beş gündür kalorifersiz dairede yaşıyoruz. Vallahi idare etmeye çalışıyoruz.”

‘GERÇEKLERİN PARTİSİ OLMAZ’

“Kar yağacak tamam, bereket deniyor tamam ama çıkmış televizyonlarda konuşuyorlar. Biz Isparta merkezde Batıkent mahallesinde oturuyoruz. Köyde de değil. Yaşadıklarımıza bak. Partilisi yok bu işin. Gerçeklerin partisi olmaz.”

‘YOĞUN BAKIMDAN ÇIKIP EVE GELDİM, BUZ!

“Ben acile kaldırıldım, yoğun bakımda yattım 2 gün, servise aldılar çıktım eve geldim, ev buz gibi… Her yere telefon ediyoruz, kimse telefonları açmıyor. Sular da kesikti. Herkes arıyor ama ulaşılamıyor.”

‘LAMBALAR PATLADI

“Merkezde elektrikler gelince başka sorunlarla karşılaştık. İnternet gitti, TV gitti, lambalar patladı. Komşularda da benzer sorunlar var. Fırsatçılar da türedi. Destek gerekiyor.”

***

VATANDAŞLARIN YAŞADIKLARINI GÖRÜNTÜLERİ İÇEREN VİDEOLARI İNDİRME LİNKİ: https://we.tl/t-LhA9kUzFSu

2582990cookie-checkIsparta göz göre göre karanlığa mahkûm edildi!
Önceki haberElektrikte çifte indirim talebi
Sonraki haberKısaca sen kısaca ben… ya da sen kimsin be! Sezen’le dayanışma
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.