İşsizin parasını yağmalamaya doyamadılar!

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanılan kaynak miktarı yüzde 50’ye çıkarıldı.

Hükümetin bugüne dek amacı dışında kullandığı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanabileceği kaynak miktarının oranı, Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.

Hükümet tarafından amaç dışı kullanılan, işçilerden kesilen paralarla patronlara sağlanan teşviklere kaynak yapılan, işsizlerin ise yararlanamadığı İşsizlik Sigortası Fonu, artık daha çok yağmalanabilecek. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan aktif istihdam politikaları harcamaları oranı, dün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bu yıl ve önümüzdeki yıl için yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.

Bu kararla birlikte, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda;

»“İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak,

»Çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak,

»İstihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak,

»İşe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek,

»İşgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapmak” amacıyla kullanılması öngörülen ve İşsizlik Sigortası Fonu gelirlerinin yüzde 30’u olarak belirlenen harcama yetkisi, 2017 ve 2018 yılları için yüzde 50’ye çıkarılmış oldu.

Karar ne anlama geliyor?

Son dönemde rekor üstüne rekor kıran ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre yüzde 13’ü bulan (yaklaşık 4 milyon kişi) işsizlik rakamlarını düşürmek amacıyla, patronlara verilen sigorta prim teşviklerinin yanı sıra; İŞKUR’un işbaşı eğitim, mesleki eğitim ve toplum yararına çalışma gibi programları İşsizlik Sigortası Fonu’ndan finanse ediliyor. Hükümetin büyük önem verdiği ve her seçim döneminde rüşvet olarak kullanılan Toplum Yararına Çalışma programı, işsizlere en fazla 9 ay için asgari ücretle geçici iş sağlıyor. Bu geçici işçiler İş Kanunu’nun getirdiği hiçbir haktan yararlanamıyor.

İşsizlik rakamlarının tırmanması karşısında başlatılan ‘istihdamda milli seferberlik’ programı kapsamında patronlara sağlanan istihdam teşviklerinin artmasında da kaynağın adresi yine İşsizlik Sigortası Fonu oldu. Patronlar için işçilik maliyetlerini yüzde 35 düşüren bu istihdam teşviklerinin 12.3 milyar lirayı bulan maliyetinin 11 milyar lirası, işçilerden kesilen paralarla oluşturulan bu Fon’dan karşılanıyor. Sendikalar “İşçilerin ve işsizlerin parasına onlara sormadan el koyuyorsunuz ve işverenlere teşvik olarak aktarıyorsunuz. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan elinizi çekin!” diyerek uygulamaya tepki gösteriyor.

Şimdi bu kararla, işçilerin birikimleriyle oluşturulan bu Fon’dan ‘istihdam seferberliği’ne ve İŞKUR’a aktarılacak kaynak ve harcama yetkisi daha da artırılıyor. Buna karşılık, işçilerin işsiz kaldığında bu Fon kapsamında verilen işsizlik ödeneğinden yararlanamamaları için koşullar alabildiğine ağır tutuluyor. “Son 3 yılda toplamda 600 gün prim ödemiş olmak ve son 120 gün kesintisiz prim ödeyerek çalışmış olmak” gibi zorlu koşulları yerine getiremeyen çoğu işsiz yurttaş bu Fon’dan faydalanamıyor. Mart sonu itibariyle 106.7 milyar liranın biriktiği bu Fon kapsamında 2002 yılından bu yana işsizlere sadece 14,7 milyar lira civarında ödeme yapıldı. 2016 yılında işsizlere ödenen para sadece 3,6 milyar lira.

Öte yandan kanunla belirlenmiş harcama oranının Bakanlar Kurulu kararıyla artırılabilmesi de dikkat çekiyor.

 

2081910cookie-checkİşsizin parasını yağmalamaya doyamadılar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.