‘İstanbul havalimanı mültecisi’ ile sohbet

Guardian gazetesi, Şubat 2015 – Mart 2016 arasında İstanbul Atatürk Havaalanında ‘Sorunlu Yolcular Odası’nda’ tutulan Suriyeli mülteci Fadi Mansour’la yapılan bir röportaja yer verdi.

Mansour, 2014 yılı Kasım ayında Türkiye’ye ulaşmış, üç ay sonra sahte pasaportla Almanya uçağına binmişti. Uçak, Kuala Lumpur’a gitti ve Malezya polisi de seyahat belgelerinin sahte olduğunu söyleyip Mansour’u Türkiye’ye geri gönderdi.

Guardian gazetesi Fadi Mansour’un yaşadıklarını Tom Hanks’in baş rolünü oynadığı Terminal filmine benzetiyor.

Financial Times gazetesinin kapağı

Gazeteye konuşan Mansour, “Filmi izlediğimde, durumu komik bir şekilde ele aldıklarını gördüm, benim durumumsa çok da komik değildi. O da hamburger yiyordu, ben de hamburger yiyordum. Ama Tom Hanks havaalanında dolaşmakta serbestti bense tek bir odaya kapalı kalmıştım” diyor.

Mansour, Malezya’dan Türkiye’ye gönderildiğinde sığınma talebiyle ilgili şunları anlattı:

“Sığınma başvurusunda bulunmak istediğimi söyledim. Onlar ‘Burada (Türkiye’de) 2 milyon Suriyeli var, daha fazla istemiyoruz’ dediler.”

Guardian, Mansur’un gözaltında tutulanlar arasındaki bir radikalin üç defa saldırısına uğradığı iddiasına da yer verip daha sonra Suriyeli mültecinin Lübnan’a gitmeye çalıştığını ancak yine durdurulup Türkiye’ye geri gönderildiğini yazıyor.

Haberde şu ifadeler var: “Mansour şimdi durumuna gülebiliyor çünkü sonunda serbest bırakıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün kampanyasından sonra Avustralya durumunu duydu ve ona sığınma vermeyi kabul etti. Önce Atatürk havaalanından bir geri gönderme merkezine gitti oradan da Haziran ayı başında Avustralya’ya gitti.”

1996510cookie-check‘İstanbul havalimanı mültecisi’ ile sohbet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.