İşte AKP’nin Salda Gölü’nde millet bahçesi ısrarının gerekçesi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE- “Salda Gölü’ne 1 Ocak’tan bu yana 400 bin ile 500 bin arasında ziyaretçi gelmiştir. Yıl sonuna kadar 1 milyon ziyaretçi hedeflenmektedir…”

Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Salda Gölü’ne millet bahçesi yapılması projesiyle ilgili ortak açıklama yapan AKP Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur ile AKP Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, “Dünyanın sayılı doğa harikalarından Salda Gölü’ne 1 Ocak’tan bu yana 400 bin ile 500 bin arasında ziyaretçi gelmiştir. Yıl Sonuna kadar 1 Milyon ziyaretçi hedeflenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Millet Bahçesi projesi ile göl çevresinde bilinçsiz kullanıma son verilerek, Saldivler de sıkı tedbirler uygulanacaktır. Yine Salda Gölü kıyısında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir”  ifadelerini kullandı.

Önceki gün TOKİ’nin gerçekleştirdiği ihaleyle Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü kıyısında yapılması planlanan millet bahçesi için düğmeye basıldı. Kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılanan korunan alandaki millet bahçesi projesini CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekil Gülizar Biçer Karaca’nın da içinde olduğu bir grup protesto etti. Salda Gölü kıyısında yapılan protesto eylemi ve basın açıklamasına, çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar da katıldı.

AKP MİLLETVEKİLLERİ VE İL BAŞKANINDAN SALDA AÇIKLAMASI

Tartışmaların odağındaki millet bahçesi projesiyle ilgili ortak bir basın açıklaması yapan AKP Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur ile AKP Burdur İl Başkanı Volkan Mengi, projeyi eleştirenleri Burdur ve Yeşilova’nın turizmini baltalamakla suçladılar.

‘TURİZMİ BALTALAMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Son günlerde bazı ulusal medyalarda yapılan haberlerle Salda Gölü kıyısına yapılacak olan Millet Bahçesi projesi yanlış politikalara kurban edilmek isteniyor” görüşüne yer verilen açıklamada şöyle denildi: “Salda Gölünün geleceğini garanti altına alacak karar zaten Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmesiyle birlikte, kanunla koruma altına alınmıştır. Salda Gölü’nün çevresinde betonlaşmaya asla izin verilmeyecektir. Zaten bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum tarafından ve sonrasında Burdur Valimiz Hasan Şıldak tarafından net bir dille ifade edilmişti. Yanlış siyaset ve politika yüzünden Salda’nın geleceği heba edilmek isteniyor. Sözde Salda’yı korumak için politika yapanlar, projenin içeriğini ve detaylarını bilmeden kamuoyunu yanlışa iterek, Burdur ve Yeşilova’mızınturizmini baltalamaya çalışıyorlar.

‘VALİMİZE VE BİZ MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR EDECEĞİNİZE’

Salda Gölünü siyasi malzeme yapmaya çalışanlar, civar illerden toplama kişilerle ve utanmadan sıkılmadan çocukları ön plana çıkararak, çocuklara pankartlar taşıtarak, çocuklarımızı suiistimal etmişlerdir. Onbinlerce ziyaretçi gelen bir yerde, bu onbinleri karşılayacak, Salda’nın doğa ve çevre güzelliğini bozmayacak çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam edecektir. Geçen yıldan bu yana orada yapılanlar için Sayın Valimize ve biz Milletvekillerine teşekkür edeceğinize şov peşinde, siyasette malzeme bulmuş gibi bilinçsiz açıklamalarda bulundular. Açıklama yapacağız diye sıcakta gülünç duruma düştüler. O açıklamaya gelenlerin Salda’mızı görmeye geldiklerini de biliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, TOKİ, Burdur Valiliği, ve Burdur Ak Parti Milletvekilleri ve AK Parti Teşkilatı her türlü hassasiyeti göstererek çalışmalar yapmaktadır. CHP’lileri bir dahaki sefer yapılanlara teşekkür için Salda’ya bekliyoruz.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ 18 ŞUBAT’TA MÜJDESİNİ VERDİ’

Cumhurbaşkanımızın 18 Şubat’ta Burdur Cumhuriyet Meydanı’nda müjdesini verdiği Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanına ilişkin 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Salda Gölümüzü sözle değil, bizzat kanunlarla korumaya çalışıyoruz. Salda Gölü’nün Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ilan edilmesiyle korunan alan 4 bin 400 hektar iken, gölün tüm çevresini de kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkartıldı. Burada doğal sit alanları aynen geçerliliğini koruyor, eski sit durumu 5 bin 898 hektar iken yeni durumda 8 bin 474 hektar olacak. Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanını 500-600 metre kadar geriye çekildi. Kıyı şeridini bir santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde çalışma yapılarak koruma alanı ilan edildi. Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü’nün bu kararla görülmektedir ki imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir. Böyle bir adımın atılması söz konusu dahi olamaz. 

‘YIL SONUNA KADAR 1 MİLYON ZİYARETÇİ HEDEFLENİYOR’

Dünyanın sayılı doğa harikalarından Salda Gölü’ne 1 Ocak’tan bu yana 400 bin ile 500 bin arasında ziyaretçi gelmiştir. Yıl sonuna kadar 1 milyon ziyaretçi hedeflenmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Millet Bahçesi projesi ile göl çevresinde bilinçsiz kullanıma son verilerek, Saldivler de sıkı tedbirler uygulacaktır. Yine Salda Gölü kıyısında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Millet bahçesinin projelendirilmesi dekoruma planına uygun şekilde, tamamen ahşap imalatlar ile tasarım yapıldı. Millet bahçesiyle en ufak bir çevre kirliliğine yol açılmayacak olup, aksine Salda Gölümüz ve eşsiz güzellikte ki sahili koruma altına alırken yüzbinlerce ziyaretçinin de daha iyi ve daha kaliteli bir ortamda hizmet almasına olanak sağlanacaktır. Salda Gölüne gelen ziyaretçilerin araçlarını park edeceği düzenli otopark alanı oluşturulacaktır. Göl kenarında ise sadece yaya kullanımı olacaktır. Tam gün ziyaretçilerin gününün güzel geçirmesini sağlamaya yönelik Salda Gölü’nün uzak çevresinde de yeşillendirme çalışmaları yapılacaktır. Salda gölümüzü hep birlikte koruyup, yaşatacağız.”

AKP İL BAŞKANI MENGİ: ‘TOKİ HASSAS ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİ’

AKP Burdur İl Başkanı Volkan Mengi ise Salda Gölü’nün millet bahçesi ile daha da canlanacağını savunarak, “Salda’mıza millet bahçesi yapımı ile ilgili TOKİ Başkanlığımız doğal yapıya uygun hassas bir çalışma gerçekleştirdi. Hükümetimiz Salda gölümüze sahip çıkan adımlar atmıştır. Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi ile birlikte göl kenarı komple koruma planı içerisine alınmış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Şubatta gerçekleştirdiği Burdur ziyaretinde de Salda Gölümüzden bahsederek, Salda’mıza verilen önemi bir kez daha göstermiştir. Salda Gölümüze yapılacak olan millet bahçesini Milletvekillerimizle birlikte takip etmekteyiz. Millet bahçemizin yapılmasıyla birlikte Salda gölümüze ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere daha iyi imkanlar sağlanacaktır. Salda Gölümüze her zaman sahip çıktık, sahip çıkmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

 

2322510cookie-checkİşte AKP’nin Salda Gölü’nde millet bahçesi ısrarının gerekçesi!
Önceki haberAltın madeni için 195 bin ağaca kıyanlar hakkında suç duyu
Sonraki haberSömürge yasası değişmeden Türkiye’deki madenci yağması bitmeyecek!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.