İşte Erdoğan’ın Ahlat’taki 32 dönümlük yeni sarayı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türk tarihinin zaferlerini de ayrıştırmayı başaran iktidar, 30 Ağustos kutlamalarına yasaklama getirip çelenk koyma ve balkonlara bayrak asmayı tavsiye ederken yaklaşık bir aydır hazırlıkları süren Malazgirt Zaferi’nin 949. Yıldönümü kutlamalarının 2071 kişinin katılımıyla yapılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kutlamalar kapsamında Ahlat’taki yeni külliyenin açılışını da yapacak, Malazgirt 1071 filminin gala gösterimi gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ağustos’ta Bitlis’in Ahlat ilçesinde, Van Gölü kıyısında inşa edilen yeni Cumhurbaşkanlığı külliyesinde ilk kez konaklayacak. Erdoğan, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi toplantısında yaptığı konuşmada, Sultan Alparslan biliyorsunuz 25’inde Ahlat’tan Malazgirt’e hareket etmişti. Şimdi biz de Ahlat’ta, orada da yine bir Cumhurbaşkanlığının şöyle bir merkezini kurduk. Çok güzel bir eser Ahlat’ta tam Van Gölü’nün kenarında meydana geldi. Gerçekten Sultan Alparslan’a yakışan bir eser orada meydana geldi” ifadelerini kullanmıştı.

30 AĞUSTOS KUTLAMALARI SALGIN GEREKÇESİYLE YASAKLANDI

Korona virüs salgını gerekçesiyle 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanması, sınırlı sayıda kurum temsilcisinin çelenk koyması dışında kutlama yapılmasına izin verilmeyeceği açıklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 ilin Valiliğine gönderilen genelgede, vatandaşların evlerinin cam ve balkonlarına bayrak asmalarının teşvik edilmesi istenerek özetle şu ifadelere yer verildi:

‘CAM VE BALKONLARIN BAYRAKLA DONATILMASI TEŞVİK EDİLSİN’

“Kutlamalar pandemi süreci göz önüne alınarak; çelenk sunma programı, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerden, kamu kurum ve kuruluşlarından, şehit ve gazi derneklerinden birer temsilcinin katılımıyla maske-mesafe kuralına riayet edilmesi suretiyle asgari düzeyde gerçekleştirilecek. Tebriklerin kabulü programı yapılmayacak, resepsiyon düzenlenmeyecek, şehitlik ziyaretlerinin asgari katılımla maske-mesafe kuralına uygun, kısa süreli olarak yapılması sağlanacak. Vatandaşların evlerinin cam ve balkonlarını Şanlı Bayrağımız ile donatmaları yönünde teşvik edici paylaşımlarda bulunulacak. Belirtilen program dışında herhangi bir etkinlik yapılmasına müsaade edilmeyecek.”

BELEDİYE BAŞKANI: ‘AHLAT KÜLLİYESİ AYASOFYA’DAN DAHA ÖNEMLİ’

Ancak Türk tarihinde önemli bir yeri olan zafer kutlamalarını da ayrıştıran ve adeta yarıştıran iktidarın, 26 Ağustos’ta bu yıl 949. Yıldönümü kutlanacak olan 1071 Malazgirt Zaferi için iki haftadır hummalı bir çalışma yürütmesi dikkat çekiyor. Malazgirt Zaferi için yapılacak kutlamalar Bitlis’in Ahlat ilçesi ile Muş’un Malazgirt ilçesinde gerçekleştirilecek. Hazırlıkların günler öncesinden sürdüğü Ahlat’ta AKP’li Belediye Başkanı Abdülalim Mümtaz Çoban, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Van Gölü kıyısında inşa edilen Cumhurbaşkanlığı külliyesinin Ayasofya’nın ibadete açılmasından daha önemli bir olay olduğunu savunarak, “Bizim için, İslam dünyası için çok önemli bir vaka yaşadık. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı iletiyoruz. Fethin nişanesi böyle bir şansı Sayın Cumhurbaşkanımıza cenabı hak nasip etti. Dolayısıyla biz de millet olarak şahitlik ettik. Daha önemli bir vaka da yine yaşıyoruz ki, o da Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı külliyesinin açılışı inşallah hep beraber 25 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın bu bölgeye, insanımıza, Şark’a armağanı olarak hayat bulacak” diye konuştu.

KUTLAMALARIN YAPILDIĞI ALAN MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Cumhurbaşkanlığının himayesindeki Malazgirt Zaferi kutlamaları için hazırlıkların Okçular Vakfı ile birlikte bütün hızlıyla sürdürdüklerini dile getiren Belediye Başkanı Çoban, kutlamaların Ahlat’taki ayağının yapıldığı Çarho Mevkii’nin millet bahçesi yapılacağını belirterek, “Burada kalıcı bir şeyler yapma zamanımız geldi. Festivalimiz bitince millet bahçesi inşa edeceğiz. Camileriyle, köprüleriyle muhteşem bir destinasyon alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ Aracılığı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın bölgeye armağanı olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

NAGEHAN ALÇI:  ‘AHLAT KÜLLİYESİ FAYDALI BİR KAMU YATIRIMI’

İktidara yakınlığı ile bilinen gazeteci Nagehan Alçı, geçtiğimiz günlerde Okçular Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Üyesi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile birlikte Ahlat’taki külliyeyi ziyaret etmişti. Nagehan Alçı, Habertürk Gazetesi’ndeki köşesinde Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı külliyesinden övgüyle söz etmiş ve fotoğraflar paylaşmış, kamuoyundan gelen tepkilerin ardından ise “Ahlat külliyesinin o bölgenin refahını artıracak son derece faydalı bir kamu yatırımı olduğunu net şekilde gördüm… Ben Ahlat’taki külliyeyi bir devlet sarayı kategorisinde değerlendirdim ve mütevazı buldum” diye yazmıştı.

KÜLLİYEYİ ERDOĞAN’IN ARKADAŞININ ŞİRKETİ İNŞA ETTİ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin inşası için Van Gölü kıyısında göl alanında dolgu yapıldı. Selçuklu mimarisinden esinlenildiği belirtilen külliyenin inşası, İstanbul Çamlıca Camii ile Ataşehir’deki Mimar Sinan Camii’ni de inşa eden Güryapı’ya verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı olduğu bilinen Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Güryapı firması restorasyon projelerini de üstleniyor.

BEŞ AYRI ÜNİTE, TOPLAM 32 DÖNÜMLÜK ALANA YAYILIYOR

Firmanın inşa ettiği Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı külliyesi, toplam 5 bloktan oluşuyor. Tarihi Ahlat Sahil Kalesi’nin bitişiğindeki arazide bulunan yerleşke alanı 32 bin 566 metrekare olan külliyede, nizamiye, konuk evi, lojmanlar, güvenlik binası ve basın bekleme binası gibi üniteler yer alıyor. Toplam inşaat alanı 7 bin 930 metre olan külliyenin konuk evi binasının göl tarafında dalga kıran, kara tarafında ise hilal motifli peyzaj düzenlemesi yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ‘SULTAN ALPARSLAN’A YAKIŞAN BİR ESER’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Temmuz’da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptığı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi İki Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Malazgirt Zaferi ve Sultan Alparslan’a da atıfta bulunarak şunları dile getirmişti:  “Sultan Alparslan, biliyorsunuz 25’inde Ahlat’tan Malazgirt’e hareket etmişti. Şimdi biz de Ahlat’ta, orada da yine bir Cumhurbaşkanlığının şöyle bir merkezini kurduk. İnşallah 25’inde gece orada olacağız ve geceyi orada geçirerek oradan da ertesi sabah Malazgirt’e hareket edeceğiz. Tabii bu korona virüs çok rahat hareket etmemizi sağlamayacak, buna engel olacak ama öyle de olsa böyle de olsa biz geceyi orada geçirip Sultan Alparslan’ın izinde Malazgirt’e inşallah yürüyecek ve 26’sında Malazgirt’te olacak, ondan sonra da programımızı tamamlayıp tekrar işlerimize döneceğiz. Çok güzel bir eser Ahlat’ta, tam Van Gölü’nün kenarında meydana geldi. Gerçekten Sultan Alparslan’a yakışan bir eser orada meydana geldi.”

KUTLAMALARDAKİ BAZI GÖSTERİLER İPTAL EDİLDİ

Öte yandan günlerdir hazırlıkların sürdürüldüğü Ahlat ve Malazgirt’teki zafer kutlamalarına katılımcı sayısının bu yıl sınırlandırılacağı belirtildi. Hürriyet’in haberine göre, geçen yıl yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı törene bu yıl korona virüs nedeniyle 2071 kişi katılacağı belirtildi. Ayrıca okçuluk, yağlı güreş, cirit oyunları ve atletizm gibi etkinlikler ile konserlerin de bu yıl yapılmayacağı kaydedildi.

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR: 30 KİŞİ AYNI ANDA ABDEST ALABİLECEK

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’nda ise hummalı bir çalışma yürütülüyor. Milli Park Saha Koordinatörü Ziraat Mühendisi Felat Şengal, “Parkta şu an 400 kişi ve birçok iş makinesi ile yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Burada üçüncü etap çalışmaları olarak peyzaj projelerini düzenledik. Yeni bir idari bina ve idari binanın üst kısmında yer alan 8 tane misafir odası yaptık. İbadethane olarak da bir cami ve iç dekorasyonu yapıldı. Aynı bina içerisinde duşa kabinler 30 kişinin aynı anda abdest alacağı abdesthane ve lavabo kuruldu” dedi.

MİLLET KIRAATHANESİ, MİLLET BAHÇESİ, PİKNİK YERİ VE NAMAZGAH

Sosyal tesislerin içinde, basketbol sahası, tenis kortları, yürüme bandı, oturma alanları ve çocukların oynayabilecekleri ve eğlenebilecekleri, trombonlar, salıncaklar, kaydıraklar olacak şekilde oyun alanları yaptıklarını belirten Şengal, “Peyzaj ve mesire alanları var. Millet kıraathanemiz var. Kıraathanenin önünde piknik yapabilecekleri doğa ile iç içe bir yeşil alan oluşturuldu. Bu alan içerisinde namazgâh, Sayın Cumhurbaşkanımızın halka hitabet edebileceği bir alan, protokol binası, helikopter pistleri, bütün alanı sulayabilecek 2 ayrı su deposu yapılarak sulama sistemlerinin altyapısı tamamlandı. Binlerce ağaç dikildi ve böylelikle 160 bin metrekarede ağaçlandırma ve çimlendirme çalışması yapıldı. Bütün alan kör nokta bırakılmaksızın aydınlatıldı. Alanın tamamına yüz tanıma ve tarama sistemli güvenlik kameraları yerleştirildi. Güvelik kamerası ortalama 25 kilometre uzaklıktaki bir aracın plakasını okuyabilecek özellikte” diye konuştu.

14 MİLYON BÜTÇELİ MALAZGİRT FİLMİNİN GALASI KÜLLİYEDE

Malazgirt Zaferini anlatan ‘1071 Malazgirt’ filminin galası da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilecek. Yaklaşık 14 milyon lira bütçeyle çekildiği belirtilen ve Özgür Bakar ve Bilal Kalyoncu’nun yönetmenliğini üstlendiği, Vildan Atasever, Cengiz Coşkun, Haluk Piyes, Caner Kurtaran gibi oyuncuların rol aldığı film, aynı zamanda Malazgirt’te de gösterilecek. TRT’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde rol alan Cengiz Coşkun, 1071 Malazgirt filminde Sultan Alparslan’ı canlandırıyor.

________________

İlgili yazılar için:

https://odatv4.com/erdogana-yazlik-saray-yapilan-ahlatta-neler-oluyor-25081939.html

https://odatv4.com/iste-erdoganin-sir-gibi-saklanan-yeni-kosku-11041914.html

 

 

2443910cookie-checkİşte Erdoğan’ın Ahlat’taki 32 dönümlük yeni sarayı
Önceki haberİNGİLTERE… Yarım asırlık yurdum
Sonraki haber‘Çocuklarınızı okula gönderin’ çağrısı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.