İşten çıkarma 3 ay yasaklanıyor

Corona virüsün çalışma hayatını etkisini azaltmak amacıyla önemli bir adım atılıyor. İşten çıkarma 3 ay süreyle yasaklanıyor. Ücretsiz izne çıkarılanlara işsizlik fonundan ödeme yapılması planlanıyor. Hükümet şimdi bu taslak için iş dünyasının görüşünü alıyor.

İşten çıkarmalar 3 ay süreyle yasaklanacak. Cumhurbaşkanı, işverenlerin fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek. Fesih yasağı olan işverenler, işçileri ücretsiz izne çıkarabilecek.

Corona virüs salgınının etkilerinin azaltılması amacıyla yeni bir adım atılıyor. Söz konusu yasa taslağı teklifi görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunuldu.

Taslak metne göre, ücretsiz izne çıkarılan işçilere işsizlik sigortası fonundan günlük 39 lira 24 kuruş ödeme yapılacak. Bu ödemeden 15 Mart sonrası işten çıkarılan ve yasal olarak işsizlik maaşı alamayanlar da yararlanabilecek. Şirketler, 2019 yılı karlarının en fazla yüzde 25’ni dağıtabilecek.

Taslak metinde başka alanlarda düzenlemeler de yer alıyor.

OLAĞANÜSTÜ HALLERDE YAŞLILARA BAKIM HİZMETİ

Buna göre, salgın hastalık, deprem, doğal afet gibi olağanüstü hallerde gelir kriterlerine bakılmaksızın ihtiyacı olan yaşlılara bakım hizmeti verilecek ve bakım ücreti ödemesi yapılacak.

Aynı hak engelliler, çocuklar ve kadınlara da sağlanacak. Cumhurbaşkanı, salgın süresince belediyelerin tüm vergi, sigorta primi, elektrik borçlarını ve su alacaklarını gecikme faizi ve zammı olmadan erteleyebilecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sırasında TEDAŞ’a devredilen elektrik borçlarına yapılandırma hakkı sağlanacak.

Düzenlemeyle, öğrenci kredilerinin geri ödenmesinde TEFE (toptan eşya fiyat endeksi) yerine yurtiçi ÜFE (üretici fiyat endeksi) uygulanacak. Öğrencinin borcunu geri ödemeye başlama süresi bir yıl uzatılabilecek. Salgın hastalık gibi durumlarda eğitime uzun süre ara verilmesi halinde yaz tatilinde telafi eğitimleri olacak. Düzenlemeyle ayrıca, bankalara sözleşme konusunda esneklik sağlanacak, kağıt yerine dijital sözleşme yapılabilecek.

Dernek genel kurulları salgın süresince ertelenecek.

Perakende ticaret yasasına ek yapılarak fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yasaklanacak. Buna göre ürünlerin girdi maliyeti artmadıkça veya döviz kuru yükselmedikçe mal ve ya hizmetin fiyatına aşırı artış yapılamayacak. Üretici, tedarikçi ve perakendeciler mal satışından kaçınamayacak.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Taslak metin sosyal medya sağlayıcılarına yönelik düzenlemeleri de içeriyor.

Buna göre, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılar, en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Temsilci, ilgili sosyal ağa dair tebligat, bildirim ve tebliğleri yerine getirecek.

Temsilci belirlemeyen sosyal ağın ilk etapta internet trafiği bant genişliği yüzde 50 daraltılacak. Yine temsilci atanmaması halinde daraltma oranı yüzde 95’e çıkarılacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, içerik şikayetlerine 72 saatte yanıt verecek. Aksi halde yüz bin lira ile bir milyon lira arasında ceza uygulanacak.

2405190cookie-checkİşten çıkarma 3 ay yasaklanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.