İtalya’da koronavirüsün yayılma hızı 3-4’ten 0,5-0,7’ye düştü

Koronavirüs salgınından en ağır etkilenen ülkelerden olan İtalya’da 1,5 aydır uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin ardından “virüs yayılma hızı” (R0) 0,5-0,7 seviyesine düştü.  Tedbirlerden önce bu değer 3-4 seviyesindeydi.

İtalya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yüksek Kurulu Başkanı Franco Locatelli, İtalya’nın bölgeleri arasında R0 değerinin 0.5-0.7 arasında değiştiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, İtalya’da salgına karşı uygulanan tedbirler öncesinde bu değerin ülke genelinde 3, kuzeydeki Lombardia bölgesinde ise 4 seviyesinde olduğunu belirtmişti.

Ülkede 21 Şubat’ta ilk koronavirüs ölümünün ardından 23 Şubat’ta kuzeydeki bazı kasabalarda, 8 Mart’tan itibaren 16 milyon kişinin yaşadığı kuzey bölgelerde, 10 Mart’tan itibaren de ülke genelinde kısıtlayıcı tedbirler uygulanmaya başlamıştı.

Tedbirlerin 3 Mayıs’a kadar sürmesi, 4 Mayıs’tan itibarense kademeli olarak hafifletilmesi bekleniyor.

1,5 aydır uygulanan tedbirlerin ardından ilk kez dün, bir gün içinde iyileşenlerin sayısı yeni vakaların sayısını geçmişti.

Dün açıklanan verilere göre bir gün içinde toplam vaka sayısı 2 bin 646 artarken iyileşenlerin sayısı 3 bin 33 olmuştu.

Sağlık Bakanı Roberto Speranza, bu gelişmeyi, “Salgının başından beri ilk kez iyileşenlerin sayısı yeni vakaların sayısından fazla. Bu, aldığımız tedbirlerin işe yaradığını gösteren güzel, önemli bir haber” diye değerlendirdi.

Öte yandan Sağlık Bakanı, bundan sonra da ihtiyatlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

İtalya’da hükümet, koronavirüse karşı bir aşı ya da etkili bir tedavi kullanıma girmedikçe “normal yaşama” dönüşün mümkün olmadığını, tedbirlerin ancak kısmen ve aşamalı olarak kaldırılabileceğini belirtiyor. Övgü Pınar / BBC Türkçe

2409450cookie-checkİtalya’da koronavirüsün yayılma hızı 3-4’ten 0,5-0,7’ye düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.