İtalya’da referandum protestosu

İtalya’da referandum öncesi Başbakan Renzi karşıtı eylem yapan göstericilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

İtalya’da gelecek ay yapılacak anayasa referandumu öncesinde, Floransa kentinde protestocu grup ile polis arasında arbede çıktı.

Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon iktidarının hazırladığı, yasama biçiminde köklü değişiklikler öngören anayasa reformu için yapılacak referanduma bir aydan az süre kala ülkede iç gündem bu maddeyle ısınmaya başladı.

Başbakan Renzi’nin, Floransa Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde başlattığı Leopolda Forumu’nun bu yıl yapılan 7’ncisi, kentin meydan ve sokaklarında protesto edildi.

Adını organizasyona ev sahipliği yapılan tarihi istasyondan alan forumun ikinci günü, ülkede 4 Aralık’ta gerçekleştirilecek anayasa referandumunun gölgesinde kaldı.

İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, gün içinde referandum ve forum karşıtı grup ile polis arasında şehrin ana arterlerinden Cavour Caddesi ve San Marco Meydanı yakınlarında 3 sıcak temas yaşandı. Meşale, şişe ve ses bombası atan göstericilere polis, biber gazı ve coplu müdahaleyle karşılık verirken, arbedede aralarında 12 güvenlik görevlisi hafif yaralandı.

Göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki olaylara forumdaki konuşmasında değinen Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, “anarşist” olarak nitelediği göstericilere sert çıkarak, “Protesto etmek bir haktır ancak bir şehri mahvetmek alçaklıktır. Bir mukayese yapmak tamam ama benim şehrimde ve demokratik bir ülkede şiddet kabul edilemez” dedi.

REFERANDUMA DOĞRU

Başbakan Renzi ve hükümetin, 2 yıl önce hazırlayıp parlamentodan geçirdiği ve son aşama olarak kabul edilen referanduma kadar getirdiği anayasa reformu, İtalya için köklü değişiklikler ifade ediyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1946’daki referandumla cumhuriyete geçen ve yasama biçimi çift parlamenter sisteme dayanan ülkede, söz konusu anayasa reformu, çift parlamenter sisteme büyük ölçüde veda anlamına geliyor.

Reform, parlamentonun üst kanadını oluşturan 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu’nun sandalye sayısını 100’e düşürmeyi ve de yasama yetkisini kesmeyi öngörüyor.

Kendi siyasi kariyeri açısından büyük önem taşıyan referandum öncesi Renzi, “Evet” oyunun kazanmaması durumunda istifa edeceğini açıklamış ancak daha sonra birkaç kez bu referandumu kendisiyle kişiselleştirerek hata yaptığını söylemişti.

Ülkede otoriterleşmenin önünü açacağı teziyle referandumda “Hayır” oyu çağrısı yapan muhalefet de seçim kampanyasını, Renzi’nin yenilgiye uğratılarak evine gönderilmesi üzerine kurmuş durumda.

2025770cookie-checkİtalya’da referandum protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.