iTunes treklerinde gizli kişisel bilgi bulundu

taze özel korkular , iTunes ürünlerini inceleyen teknoloji siteleri, Apple’ın müzik treklerini dağıtmak için kullandığı ACC dosyaları içine, gömülmüş, müşterilerin e-posta adresleri ve ismi içeren kişisel veriyi keşfetti.


Gizliliğe karşı koruma sağlamak için tasarlanan tartışmalı dijital haklar yazılımından  (DRM) bedava olan müzik için kullanıcıların bir prim ödedikleri, bu hafta sunulan, Apple’ın Plus sistemi altında satılan treklerde de dahil ediliyor.


İnternetteki tüketici hakları grubu The Electronic Freedom Foundation, iTunes dosyaları içinde ek olarak hesaplanmamış büyük bir miktarda tanımlanmış olduğunu ekledi.


Orijinal satın alıcının izlenebilmesi için bir dosya-paylaşma ağı üzerinde görünmek için  öyle bir izdi ki veri, “watermark”  izlerinin kullanılabilmesi için mümkün olduğunu söyledi.


Saklanmış bilgiyi ortaya çıkarmak için ilk siteler arasında Ars Technica, “DRM-bedava  dosyaları kişisel kullanım alışkanlıklarımız üzerinde birçok  kısıtlamaları kaldırabilir olduğuna herkesin dikkat etmesi iyi olur. Bu, sevgiyi paylaşmaya başlayabiliriz ve böylece paylaşmacı farkındalığını konuşmak anlamına gelmez” dedi.


Bir Apple sözcükadın, Times Online ile temasa geçtiğinde açıklama yapabilemedi..


Keşfedilen veri, iTunes kullanıcılarının çoğunun farkına varmadığı, ağ üzerinde serbest bir şekilde müziğin dolaşımına izin vermek için müzik gruplarının gönülsüzlüğünün altını çizer.


Her yasal trek indirme için dijital olarak tahmini 40 trek önerisiyle birkenarda açılabilmesiyle korsanlık, sanayi için büyük bir problem kalır ve müzik grupları geniş bir şekilde tartışmalı DRM teknolojilerini geri çekmek için isteksiz olduğu ispatlanıldı.


Apple, grubun icracı şefi Steve Jobs ile bir tüketici şampiyonu olarak kendisini sunmak için arama yapmıştı.


Daha önceden Apple’ın DRM sistemi, anti-rekabetçi olması yüzünden birkaç Avrupa düzenleyiciler tarafından eleştirilmişti. Çünkü sadece dijital müzik oynatıcı Apple’ın iPod  üzerinde çalmasına izin verdi.


Bu hafta sunulan Apple’ın iTunes Plus hizmeti, bir standart treki 79p ile karşılaştırıldığında bir şarkısı 99p için standart iTunes treklerinden daha yüksek bir kalitede DRM-bedava müzik sunuyor.


iTunes Plus trekleri için ekstra ödemeyi tercih eden kullanıcılar, müzik oynatıcı tipi veya satın alınan şarkıların oynatılacağı bilgisayarların sayısı üzerinde kısıtlamalar olmaksızın oynatılabilecektir.


Servis, Coldplay,  The Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra, Joss Stone, Pink Floyd ve John Caltrane’den albümleri ve tekleri içeren seçkin kayıtların EMI’nin dijital katalogu ile başlatılıyor.
Apple icracı lideri Steve Jobs, “ bu yılın sonuna kadar iTunes Plus uyarlamalarnda, iTunes üzerindeki şarkıların yarısından fazlasının sunulabileceğini umuyoruz” dedi.


İnternetten  müzik satışları, toplam piyasanın sadece %10’u için hala hesaba katılıyor ve bir yılda yaklaşık olarak yüzde 2 den 3’e kadar CDlerden gelirlerde azalma için telafi eden bir oranda henüz büyümüyor.


Kopyalama koruması olmadan Norah Jones ve Lil/Alen tarafından daha önce serbest bırakılan trekler olan EMI, hareketten sonuçlanan potansiyel kayıpları dengelemek için tasarlanan “risk sigortası” ödemelerini yapmayı reddeden iTunes yarışmacılarından sonra daha çok yaygın bir temel üzerinde DRM’yi düşürmek için planlar rafa kaldırıldı. Apple’ın böyle herhangi bir ödeme yapıp yapmadığı açık değildir.


Universal Music ve Sony BMG ‘yi içeren diğer markalar, DRM’siz müzik sunmayı denediler, fakat hiçbiri EMI kadar haklı bir neden olmaksızın statejiye ikna edilmedi.


iTunes Store, o piyasaların her birinde onu lider yapan 2,5 milyar şarkı, 50 milyon TV gösterisi ve 2 milyondan fazla film sattı.


*Bilgisayar Programcısı Y.Müh. Naim Uygun  tarafından Rhys Elakely’nin makalesi İngilizce aslından çevrilmiştir.
Web sitesi: http://www.pekiyi.150m.com 
E-posta: [email protected]


 

700440cookie-checkiTunes treklerinde gizli kişisel bilgi bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.