İYİ Parti kararını verdi

Genel Başkan Akşener’in davet edilmemesi nedeniyle, Erdoğan’ın yemini sonrası Saray’da düzenlenecek etkinliklere katılmama kararı alınan İYİ Parti’de Bahçeli’nin elini öpen vekillere de uyarı geldi.

AKP ile Meclis’te “yakınlaşabileceği” tartışılan İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemini sonrası Saray’da düzenlenecek etkinliklere Genel Başkan Meral Akşener’in davet edilmemesi nedeniyle katılmama kararı aldı.

Milletvekillerinin yemin töreni sırasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini öpmesi ile başlayan gerilim ise parti toplantısında da devam etti. akşener , dün milletvekilleri ile ilk olarak parti genel merkezinde bir araya geldi. Bazı milletvekillerinin MHP Genel Başkanı Bahçeli ile yemin töreni sırasındaki yakınlaşması ve el öpmesi parti tabanında tepkiye neden olurken, vekiller ile toplantının da sert geçtiği öğrenildi. Akşener’in parti hukukunu hatırlattığı toplantıda vekillerin tümünün de İYİ Partili olduklarını vurguladıkları ve Akşener’in de üstü kapalı uyarılarda bulunduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre, el öpme ile anılan vekillerin disipline sevk edilmesi iddiaları ise toplantı gündemine gelmedi.

Meclis’te ilk grup

İYİ Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantının ardından milletvekilleri ve akşener ilk grup toplantısını gerçekleştirmek üzere Meclis’e geldi. TBMM Küçük Salon’da İYİ Parti Genel Başkanı Meral akşener ve 42 milletvekilinin katıldığı kapalı grup toplantısında Meclis işleyişine yönelik yönetim belirlendi. Toplantı gündeminde Akşener’in basına açık olarak gerçekleştireceği konuşmayı iptal etmesi de dikkat çekti. En yaşlı üye sıfatıyla Bursa Milletvekili Kamil Erozan’ın yönettiği ilk grup toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İYİ Parti lideri Akşener’in de katıldığı toplantı basına kapatılarak diğer gündemlere geçildi.

Grup başkanım Andican

Cumhurbaşkanı adayı olması sebebiyle milletvekili olamayan Akşener’in yerine parti grubunu yönetecek isim olarak oy birliği ile İstanbul Milletvekili ve ANAP kökenli Devlet eski Bakanı Abdul Ahat Andican seçildi. Grup başkanvekilliklerine ise İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan getirildi. Meclis Başkanı adayı da İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu olarak belirlendi. Son dönemde AKP ile yakınlaşma iddialarına karşılık İYİ Parti, ilk tepkisini Cumhurbaşkanlığı yemini sonrasında verecek. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Genel Başkan Akşener’in törene davet edilmediğini açıkladı. Bunun üzerine, parti yönetiminin, bugün yemin ederek resmen göreve başlayacak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’teki yemininde yer almalarının ardından Saray’da düzenlenecek yeni sisteme geçiş etkinliklerine katılmama kararı aldığı öğrenildi.

‘Başkan uyarılarının sertliği olmaz’

Yemin töreni sırasında Bahçeli’nin elini sıkan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, yakın temasa ilişkin soruya “İYİ Parti ayrı bir partidir, MHP ayrı bir partidir. İYİ Parti’yi ortaya çıkaran nedenler var. Parti içi demokrasiye önem vermemek, lider sultası, partiyi çeşitli suçlamalarla ayrıştıran yapısı ve Türkiye’de tek adamlık rejimine geçen bir şeyin fitilini ateşlemek ve bunun yükleniciliğini üstlenmiş bir siyasal hareket ile şu anda bu ortaklaşma alanlarında hiçbir benzerliğimiz yoktur. Biz ayrı bir partiyiz” yanıtı verdi. Aydın, İYİ Parti lideri Akşener’in toplantıda sert şekilde uyarılarda bulunduğu sorusuna ilişkin ise, “Genel konularla ilgili değerlendirme yaptık. Seçimden bugüne kadar geçen süreçle ilgili değerlendirme yaptık. Genel Başkanların uyarılarının sertliği olmaz” dedi. Bahçeli ile yakın görüntü veren bir diğer isim olan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Musavvat Dervişoğlu da şunları söyledi: “Ben İYİ Parti milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısıyım. İşin bir tarafında siyaset, diğer tarafında medeniyet var. Medeniyeti çiğneyemeyiz siyaset var diye. Sayın Bahçeli geçmişte Tayyip Erdoğan ile ilgili söylediklerinin nasıl arkasında duruyorsa ben de Bahçeli ile ilgili söylediklerimin arkasında duruyorum. Bize atılmış bir iftira varsa onun da cevabını vermek için Meclis’teyiz.” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de tokalaştığını aktaran Dervişoğlu, “Onun elini neden sıkıp sıkmadığım sorulmadı. Bunlar spekülasyonlara açık olduğu için, içimizde çok sayıda MHP’den gelen arkadaşlar olduğu için gündeme taşındı. Bunlar da siyasetin güzellikleri” dedi. OZAN ÇEPNİ/ CUMHURİYET

2207200cookie-checkİYİ Parti kararını verdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.