İzmir’de Pınar Gültekin için yürümek isteyen kadınlara polis şiddeti

İzmir’de, katledilen Pınar Gültekin için yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis müdahale etti. Müdahalede 12 kadın darbedilerek gözaltına alındı.

Muğla’da katledilen Pınar Gültekin için Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen İzmirli kadınlar, Alsancak’ta basın açıklaması yaptı. Açıklama ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polisler müdahale etti. Polis şiddetine maruz kalan 12 kadın gözaltına alındı.

Muğla’da katledilen Pınar Gültekin için Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen İzmirli kadınlar, Alsancak’ta basın açıklaması yaptı. “Cinayeti engelle kadınlar ölmesin” , “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan erkek yargıları öldürüyor” , “6284’ü uygulamayan erkek yargınız öldürüyor” ve “Susmayız direnişin ta kendisiyiz” dövizleri taşındı. Açıklamayı kadınlar adına Zehra Akbıyık yaptı.

“BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”
Pınar Gültekin’in Cemal Metin Avcı tarafından katledildiğini hatırlatan Akbıyık, her gün bir başka kadınının katledildiği haberini aldıklarını belirterek, “Nerede olduğumuz, ne giydiğimiz, ne içtiğimiz uygulanan şiddetten daha önemli hale getirerek failleri aklayamazsınız. Biz kadınlar eril zihniyetin üzerimizde yaratmaya çalıştığı baskılar, kısıtlamalarla erkek şiddetinden korunmayı değil yaşamın ta kendisiyiz diyerek erkek şiddetini önleyen, müdahale eden ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyoruz. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmenize izin vermeyeceğiz, diyoruz. İstanbul Sözleşmesi diyor ki, politika geliştirin, ulusal ve uluslararası düzeydeki tüm kurumlarla koordinasyon kurun. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok, tüm kadınlar özgürlüğe varmadan isyanımız dinmeyecek! Buradan sesleniyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Eril söylemlerle sözleşmenin gereğini yapmayan kolluk kuvvetlerine, erkek yargıya, patriyarkaya, AKP hükümetine, Cemal Metin Avcı’ya hep birlikte Pınar Gültekin’in ve tüm kadınlar katledilişinin hesabını soracağız” diye konuştu.

POLİS MÜDAHALESİ
Açıklama ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polislerce kesildi. Yürümekte ısrar eden kadınlara polis müdahale etti. Müdahale sırasında kadınlar polisler tarafından yerlerde sürüklendi ve darbedildi. Darbedilen 12 kadın gözaltına alındı.

Polisin sert müdahalesine tepki gösteren çevredeki yurttaşlar ve çekim yapmak isteyen gazeteciler de polislerce gözaltına alınmakla tehdit edildi.

KADINLAR DARP RAPORU ALDI
Gözaltına alınan kadınlar ilk olarak hastaneye ardından Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan kadınların çeşitli yerlerinde morluklar oluşurken, kadınların darp raporu aldığı öğrenildi.

Gözaltına alınan kadınların isimleri şöyle: “Deniz Anur, Deniz Uslu, Emine Akbaba, Gizem Coşkun, Ayla Altıntaş, Rengin Oğuz, Meryem Yıldırım, Elif Yerlikaya, Pınar Usta, Zehra Akbıyık, Arzu Sert ve Zühal Ser.”

“TACİZ EDİLDİK, KÜFÜR VE HAKARETE MARUZ KALDIK”
Gözaltına alınan kadınlardan Deniz Uslu, polisin müdahalesini ve yaşadıklarını şöyle anlattı: “Polisler tarafından gözaltına yaka paça alındık. Arkadaşlarımızın saçlarını çektiler. Tekme attılar ve boğazımızı, kolumuzu sıktılar. Küfür ve hakaret ettiler. Polis bizi arabaya koyarken, ‘Art niyetli olsaydık şu an yerde gidiyor olurdunuz’ dedi. Bir arkadaşın da telefonunu arabaya binerken aldılar. Arabaya bindirirken elle taciz edenler oldu. Göğüslerimize ve bacaklarımıza bilerek tutan iten oldu. Araba içinde darp devam etti. Birkaçımızı cama yapıştırdılar.” EVRENSEL / Fotoğraf: MA

2435310cookie-checkİzmir’de Pınar Gültekin için yürümek isteyen kadınlara polis şiddeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.