İznik Gölünü kirletebilmek için yargıyı da çamura boğdular!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  -İznik Gölü koruma alanında kâğıt fabrikası kurmak isteyen hükümete yakın Albayrak şirketi, kararını beğenmediği hâkim için önce grubun gazetesi Yeni Şafak’ta  ‘FETÖ’ yakıştırması yaptırdı ardından da şirketle mahkeme başkanı arasında husumet olduğunu gerekçe gösterip reddi hâkim talebinde bulundu…
 
Bursa’da İznik Gölü kıyısında kâğıt fabrikası kurmak isteyen hükümete yakın Albayrak şirketi, önce yılda 174 bin ton kapasiteli tesis için 27 Ağustos 2013 tarihinde ÇED başvurusu yaptı. Arından ise 2 Ekim 2013 tarihinde bölgeyi de kapsayan 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı değişikliği onaylandı. Oysa usule göre İznik Gölü koruma bandında bulunan arazide tesis kurabilmek için önce plan değişikliği, ardından ise tesisle ilgili ÇED başvurusunun yapılması gerekiyordu. Kişiye özel yapılan bu uygulamaya itiraz eden Bursa’daki sivil toplum örgütleri, Bursa Barosu’nun öncülüğünde gölü kirletecek olan kâğıt fabrikası için verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptali için dava açtı. Davayı gören Bursa 3. İdare Mahkemesi, 3 Temmuz 2015 tarihinde proje için verilen ÇED Olumlu Kararı’nı iptal etti. Albayrak şirketi karara itiraz ederken, grubun bünyesindeki Yeni Şafak Gazetesi de yargı süreci devam ederken “Paralel hâkimler santrali durdurdu” manşeti atarak yayınladığı haberde, hâkimler üzerinde FETÖ yakıştırması yaptı. Mahkeme Başkanı Yeni Şafak’ın karalama haberini tekzip etmesinin ardından ise gazetenin bağlı olduğu Albayrak şirketi, devam eden davada hâkimlerle şirket arasında husumet oluştuğu iddiasıyla ‘reddi hâkim’ başvurusu yaptı. Ardından da hâkim davadan çekildi. Yargı üzerindeki rant baskısının geldiği boyutu gözler önüne seren süreçle ilgili bir basın açıklaması yapan Bursa Barosu, reddi hakim talebinin kabulünün hukuka aykırı olduğunu belirterek dava sürecinde yaşananları kamuoyu ile paylaştı.
 
İZNİK GÖLÜ KIYISINDA CARGİLL’DEN SONRA ALBAYRAK BASKISI
Bursa Barosu Başkanlığı 7 Haziran tarihinde çarpıcı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, İznik Gölü’ne 6 kilometre mesafede birinci sınıf tarım arazisi üzerine Amerikan Cargill firmasınca fabrika kurulmasına olanak tanıyan işlemlere yönelik Bursa Barosu öncülüğünde yaklaşık 20 yıl süren ve hala sonuçlanmayan davalar anımsatılarak, “Cargill ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını bu ay içinde vereceği Bursa Barosu’na duyurulmuştur. Merakla sonucu bekliyoruz. Karar elimize ulaştığı anda kamuoyu paylaşacağız” ifadelerine yer verilirken bu kez de İznik Gölü’ne yaklaşık 500 metre mesafede kurulmak istenen kâğıt fabrikasıyla ilgili yargı süreci aktarıldı.
KORUMA ALANI İÇİNDE KÂĞIT FABRİKASI PROJESİ
Uluslararası Sulak Alan statüsüyle koruma altında bulunan İznik Gölü’nün yakın mesafe koruma alanı içerisinde, Orhangazi ilçesine bağlı Örnekköy bölgesinde kurulmak istenen kâğıt fabrikası projesi, hükümete yakın Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Tic. A.Ş’ye ait olunca akıl almaz bir rant süreci başladı.
ALBAYRAK’IN FABRİKASI İÇİN ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞTİRİLDİ
Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun,  “İznik Gölü’ne 540 metre mesafede kurulması için çalışma yapılan kâğıt fabrikası için de Bursa Barosu Çevre Komisyonu öncülüğünde çevreci STK’lar tarafından açılan davada da, doğa adına, insanlık adına, hukuk adına kaygı verici bir haber geldi. Bu haberi paylaşmak için karşınızdayız” sözleriyle başladığı basın açıklamasında İznik Gölü koruma alanı içerisinde yapılmak istenen kâğıt fabrikasıyla ilgili yaşananları şöyle anlattı:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı Değişikliği 02 Ekim 2013 tarihinde yapılmıştır. Plan değişikliğinin amacı, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Tic. AŞ’ne 174.000 ton/yıl kapasiteli kâğıt üretimi yapacak bir tesisin hayata geçirilmesini sağlamaktır. Tesise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarafından 03 Mart 2014 tarih ve 3380 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiştir.
 
MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ
ÇED olumlu kararı, Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından 03 Temmuz 2015 tarihinde iptal edilmiş ve bu karar Danıştay 14. Dairesi tarafından onanıp; kesinleşmiştir. Plan değişikliği kişiye özel olarak yapılmıştır. Bunun ispatı da plan değişikliği ve ÇED başvuru sürecinin iç içe geçmiş niteliğinden açık olarak görülmektedir. Önce plan değişikliği yapılıp; bundan sonra ÇED işlemlerinin başlatılması gerekirken; ÇED başvuru dosyası 27 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlığa sunulmuş; 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Çevre Düzeni Planı Değişikliği ise 02 Ekim 2013 tarihinde onaylanıp; 24 Ekim 2013 tarihinde askıya çıkarılmıştır. ÇED sürecindeki halkın katılımı toplantısı 08 Ekim 2013 tarihinde yapılmıştır. Albayrak Turizm Seyahat A.Ş. kendinden ve bakanlıktan o kadar emindir ki, ÇED süreci için plan değişikliğinin gerçekleşmesini bekleme gereği duymamıştır.”
 
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İPTAL EDİLDİ, ŞİRKET KARARA İTİRAZ ETTİ
Plan değişikliğinin İznik Gölü Havzası Koruma İlkelerine ve mevzuata aykırı olması nedeniyle Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından 08 Ekim 2014 tarihinde iptal edildiğini anımsatan Bursa Barosu Başkanı Altun, davalı bakanlık ve şirketin karara itiraz ettiğini belirterek, bundan sonra yaşanan süreci ise şöyle özetledi: “Danıştay 6. Dairesi bu kararı 3/2 onamıştır. Karara muhalif üyeler ise, yapılan değişikliğin üst ölçekli planla uyumlu olup olmadığı, keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra karar verilmesi gereğini ileri sürmüşlerdir.
 
KARARI ONAYAN DANIŞTAY 6. DAİRESİ’NİN 3 ÜYESİ DEĞİŞTİ
Onama kararı üzerine Bakanlık ve şirket bu kez aynı daireden karar düzeltme isteminde bulunmuşlardır. Bu arada onama kararı veren 6. Dairenin beş üyesinden üçü değişmiştir. Karar düzeltme aşaması istisnai bir yol olmasına rağmen; aynı daire bu kez 3/2 kararı bozmuştur. Gerekçe ise, yapılan plan değişikliğin üst ölçekli planla uyumlu olup olmadığı ve bilirkişi ve keşif yapılmasından sonra karar verilmesi gerektiği şeklinde olmuştur. Eski heyetten daha önce onama yönünde oy kullanan bir üye bu kez hiçbir gerekçe göstermeden bozma yönünde oy kullanmıştır.
 
ALBAYRAK ŞİRKETİ MAHKEME BAŞKANI İÇİN REDDİ HAKİM İSTEDİ
Bozma üzerine dosya tekrar Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne gelmiş; davacıların direnme istemine rağmen, mahkeme bozmaya uymuş ve plan değişikliği yapılan bölgede bilirkişi heyetiyle birlikte keşif yapıp; bilirkişi raporu hazırlatmıştır. Bilirkişi raporu ayrıntılı ve birçok hukuki ve bilimsel nedenle plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu yönünde rapor düzenlemiştir. Bilirkişi raporu mahkemece taraflara tebliğ edilmiş ve dava karar aşamasında iken, Albayrak Turizm Seyahat AŞ vekilleri, 14 Mayıs 2018 tarihinde Bursa 2. İdare Mahkemesi Başkanı hakkında reddi hâkim dilekçesi vermişlerdir.”
 
DAVA SÜRERKEN YENİ ŞAFAK’TA ‘PARALEL HÂKİM’ MANŞETİ ATILDI
Albayrak Grubu’na ait Yeni Şafak Gazetesi’nde, 07 Ocak 2016 tarihinde “Paralel hâkimler santrali durdurdu” başlıklı bir haber yayınlandığına dikkat çeken Altun, haberde ”Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı, olumlu ÇED raporuna rağmen Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce durduruldu. Paralel yapının santralin çevreye zarar verdiği algısı sonrası alınan kararda, paralel hâkimler ve çevrecilerin etkili olduğu belirtiliyor” ifadelerine yer verilerek hâkimler hakkında FETÖ yakıştırması yapıldığını dile getirdi.
MAHKEME BAŞKANININ FETÖCÜ HABERİNİ TEKZİP BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Altun’un verdiği bilgilere göre Yeni Şafak’ın karalama haberinden sonra Mahkeme Başkanı Bursa 1. Sulh Ceza Hâkimliğine haberin tekzibi için başvuruda bulundu. Bu talebin reddedilmesi bu kez de Bursa 2. Sulh Ceza Hâkimliği nezdinde yapılan itiraz kabul edildi. Yeni Şafak Gazetecilik A.Ş ise bu karara karşı 8 Nisan 2016 tarihinde kanun yararına bozma talebinde bulundu.
ALBAYRAK ‘HUSUMET VAR’ DEDİ, MAHKEME BAŞKANI DAVADAN ÇEKİLDİ
Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Tic. A.Ş. vekilleri ise 14 Mayıs 2018 tarihinde Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne verdikleri dilekçe ile “Paralel hâkimler santrali durdurdu” haberiyle ilgili tekzip ve mahkeme safhasını gerekçe gösterip, davaya müdahil şirket ile mahkeme başkanı arasında husumet olduğunu öne sürerek mahkeme başkanını reddetti. Bunun üzerine mahkeme başkanı davadan çekilme kararı alırken, Albayrak şirketinin talebi mahkeme başkanının bulunmadığı heyet tarafından kabul edildi.
BARO BAŞKANI ALTUN: ‘YARGI ÜZERİNDE YOĞUN BİR SİYASİ BASKI VAR’
Bütün bu süreçte çok açık olarak yargının üzerinde yoğun bir siyasi baskı olduğu anlaşılmaktadır” diye konuşan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, şunları dile getirdi: “Bu baskı, başkanın davadan çekilme kararının heyet tarafından kabulünde de çok açık olarak ortaya çıkmıştır. Taraf olmayan, (fer’i müdahil) Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Tic. A.Ş’nin reddi hâkim dilekçesi, Mahkeme Başkanının çekilme kararı Bursa Barosu ve ZMO Bursa Şubesi vekillerine tebliğ edilmemiş; davacılar başkanın davadan çekilme kararının kabul edildiğine ilişkin kararın kendilerine tebliği ile durumdan haberdar olmuşlardır. Taraf olmayan (fer’i müdahil) Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Tic. AŞ reddi hâkim talebinde bulunamaz. Reddi hâkim dilekçesinin davacılara tebliği ve bir haftalık cevap süresinin beklenmesi gerekirdi.
 
‘HAKİMİN REDDİ TALEBİ İÇİN NEDEN İKİ YIL BEKLENDİ?’
Her ne kadar Yeni Şafak Gazetecilik A.Ş. Albayrak Grubu’na ait bir şirket olsa da, davalı Albayrak Turizm Seyahat AŞ ile farklı tüzel kişiliklerdir. Yeni Şafak Gazetecilik AŞ ile Mahkeme Başkanı arasında husumet bulunması, Albayrak Turizm Seyahat AŞ’nin davalı (fer’i müdahil) olduğu bir davada ileri sürülemez. Hâkimin reddine dayanak gösterilen olgu, yani haberin yayım tarihi 07 Ocak 2016’dır. Bursa 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin, mahkeme başkanın itirazının kabulüne ilişkin kararı ise 17 Mart 2016 tarihlidir. Hâkimin reddi talebi için neden 2 yıldan fazla süre beklenmiştir? Hâkimin reddi istemi üzerine, hâkim çekilme kararı almış ve bütün bu hukuka aykırılıklara rağmen, başkanın katılmadığı heyet bu kararı kabul etmiştir. ÇED ve plan değişikliği süreçlerine ilişkin idari evreler de dâhil olmak üzere, yargılama aşamasında hukuka aykırı şekilde olup bitenler, bizde bu davanın adil bir sonuca ulaşamayacağı yargısını çok güçlendirmiştir.”
 
ALBAYRAK’IN YATIRIM İÇİN DEVLET DESTEĞİ KARARI ÇIKMIŞTI
Albayrak şirketinin yapmayı planladığı kâğıt üretim tesisi için yüzde 90 vergi indirimi, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl sigorta pirimi işveren desteği yatırım katkı payı gibi devlet desteğinden yararlanması sağlanmıştı. 10 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan teşvik kararı, Albayrak’ın da aralarında bulunduğu ülke genelinde birçok firma ve belediyeyi kapsıyordu.
2198890cookie-checkİznik Gölünü kirletebilmek için yargıyı da çamura boğdular!
Önceki haber“Teraziyi değiştirme zamanı!”
Sonraki haberErdoğan’ın yazlık sarayının yolu AKP’li müteahhitten!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.