Japon Kızıl Ordu liderine 20 yıl hapis

Tokyo’da görülen davada, mahkeme, Kızıl Ordu’nun 60 yaşındaki kadın lideri Shigenobu’nun, 1974’teki eylemi organize ettiğine karar verdi. Shigenobu’nun, ömür boyu hapis cezasına çarptırılma ihtimali bulunuyordu.

Shigenobu, biri kadın 2 polisin ağır yaralandığı eylemin “beyni” olarak görülüyordu. Eylemde, binaya giren 3 Kızıl Ordu militanı, Fransa Büyükelçisi ve 10 elçilik çalışanını 100 saat kadar rehin tutmuştu. Militanlar, Fransa’da tutulan örgüt üyelerinin salıverilmesini talep etmişti.

Operasyona katılmayan Shigenobu, cinayete teşebbüs ve adam kaçırmakla suçlanıyordu.

KIZIL ORDU VE SHİGENOBU

Lübnan’a 1971 yılında giden ve bir zamanların en korkulan gerilla örgütlerinden Japon Kızıl Ordu’nun lideri olan Shigenobu, Lübnan’da yaşadığına inanıldığı için 25 yıldan fazla süren bir kaçaklık döneminden sonra 2000’in Kasım ayında Japonya’nın batısında yakalandı.

Shigenobu, yakalanmasının ardından 2001 yılında, mücadelesini yasal çerçevede sürdürmek için örgütü feshettiğini açıkladı.

Vietnam’ın işgaline karşı bir hareket olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkan Japon Kızıl Ordu örgütü, kapitalizmin yıkılmasını hedeflemiş ve üyeleri mücadelelerini denizaşırı ülkelere taşımadan önce Japonya’da Amerikan güçlerine karşı sürdürmüştü.

Örgüt, 1972 yılında İsrail’de Tel Aviv dışındaki Lod havaalanına düzenlenen ve 26 kişinin öldürüldüğü saldırıdan sorumlu tutulurken, Shigenobu’nun eşi bu saldırı sırasında yaşamını yitirmişti. Japon polisine göre, Japon Kızıl Ordu örgütünün önde gelen 7 üyesi hala serbest dolaşıyor.

1123910cookie-checkJapon Kızıl Ordu liderine 20 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.